ABD Başkanı Donald Trump, 3 Kasım'da yapılacak Kongre ara seçimleri öncesinde Fox News'e verdiği röportajda İran ile yaşanan gerilime ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Trump, İran'a yönelik yeni bir askeri harekatın yakın zamanda gündemde olmadığını belirtirken, Tahran yönetimine yönelik tehditlerini de sürdürdü.

“BUGÜN İRAN'A SALDIRI OLMAYACAK”
İran ile yaşanan çatışmalarda ABD'nin istediği sonuçları elde ettiğini savunan Trump, Tahran'ın askeri ve ekonomik kapasitesine büyük zarar verdiklerini öne sürdü.
İran'a yönelik yeni bir saldırının başlayıp başlamayacağı sorusuna Trump, “Bugün İran'a saldırı olmayacak. Tahran'a yönelik yakın zamanda harekat yok” yanıtını verdi.
Trump, İran ile bundan sonraki sürece ilişkin ise “Onlarla anlaşma mı yapayım, yoksa onları ortadan mı kaldırayım? Tek soru bu” ifadelerini kullandı.
HÜRMÜZ BOĞAZI İÇİN DİKKAT ÇEKEN İDDİA
Trump, dünyanın enerji ticareti açısından kritik noktalarından Hürmüz Boğazı'nın kontrolünün tamamen ABD'de olduğunu ileri sürdü.
Boğazdan petrol geçişinin savaş öncesindeki seviyelere ulaştığını savunan Trump, “Unutmayın, artık Hürmüz Boğazı'nı biz kontrol ediyoruz” dedi.
Trump ayrıca İran'a yönelik deniz ablukasının etkili şekilde sürdüğünü öne sürdü.

BİR GÜN ÖNCE “TEKRAR BOMBALAMA İHTİMALİM VAR” DEMİŞTİ
Trump'ın son açıklaması, bir gün önce İran'a yeniden saldırılabileceğine ilişkin kullandığı ifadelerin ardından geldi.
Eşi Melania Trump ile Florida'da oyunu kullandıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, İran'a yönelik yeni bir saldırı ihtimali konusunda, “Bu işi sonuna kadar götürmek zorunda kalabilirim ya da belki bir anlaşmaya varırlar. Emin değilim. Her halükarda biz kazanırız. Ancak İran'ı tekrar bombalama ihtimalim var” demişti.
Trump daha önce yaptığı başka bir açıklamada da İran'ın yeraltındaki nükleer tesislerine yönelik saldırı seçeneğinden söz etmiş, GBU-43/B (MOAB) bombasının kullanılabileceğini belirtmişti. Nükleer silah kullanımının gündemde olmadığını ifade eden Trump, İran'ın Kazma Dağı bölgesinde yapım aşamasında olduğu belirtilen tesisi de değerlendirdiklerini söylemişti.
FRANSA VE TAYVAN'A DA MESAJ VERDİ
Trump röportajında Fransa'da yaşanan olaylara ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Sorunların temelinde göç ve sınır güvenliğinin bulunduğunu savunan Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a daha önce sınırları kapatmasını tavsiye ettiğini öne sürdü.
Tayvan'a yönelik açıklamalarda da bulunan Trump, ülkeyi düşük fiyat politikasıyla ABD'nin yarı iletken sektörüne zarar vermekle suçladı.




