Adalet Bakanı Akın Gürlek, sosyal medya hesabından fon soruşturmalarında izlenen sürece ilişkin açıklama yaptı. Soruşturmalarda iyi niyetli yatırımcıların haklarının korunmasına önem verdiklerini belirten Gürlek, gönüllü iadelerin soruşturmalara etkisine ilişkin de bilgi verdi.

“GÖNÜLLÜ İADE HUKUKİ SORUMLULUĞU ORTADAN KALDIRMAZ”
Sermaye piyasalarına duyulan güvenin korunması, vatandaşların hak ve birikimlerinin güvence altına alınması ve hukuka aykırı kazançların ortaya çıkarılması amacıyla yürütülen soruşturmaları yakından takip ettiklerini belirten Gürlek, gönüllü olarak yapılan iadelerin tek başına hukuki sorumluluğu ortadan kaldırmayacağını vurguladı.
Gürlek, “Gönüllü iade yapılması, tek başına hiçbir gerçek veya tüzel kişinin hukuki sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Mağduriyetlerin giderilmesine katkı sağlayan bu iadeler, soruşturmaların yürütülmesine ve delillerin değerlendirilmesine engel teşkil etmez” ifadelerini kullandı.
İADE EDİLEN PARALAR İÇİN DETAYLI İNCELEME
İade edilen tutarların gerçek hak sahiplerine ulaştırılmasının öncelikleri olduğunu belirten Gürlek, paraların kaynağından miktarına kadar birçok unsurun inceleneceğini açıkladı.
Gürlek, “Önceliğimiz, iade edilen tutarların gerçek hak sahiplerine ulaştırılmasıdır. Bu kapsamda iadelerin kaynağı, zamanı, miktarı ve gerçek hak sahiplerine ulaştırılma biçimi titizlikle incelenecek” dedi.
İlgili kişi ve işlemler hakkındaki iddiaların da soruşturmalarda elde edilen deliller doğrultusunda ayrıca hukuki değerlendirmeye tabi tutulacağını kaydetti.
MAL VARLIKLARINA YÖNELİK TEDBİRLER UYGULANIYOR
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmalar kapsamında alınan tedbirlere de değinen Gürlek, mal varlıklarının kaçırılması, devredilmesi veya gizlenmesinin önüne geçilmesinin amaçlandığını ifade etti.
Soruşturma konusu işlemlerle bağlantılı olduğu değerlendirilen gerçek ve tüzel kişilerin mal varlıklarına yönelik koruma tedbirleri uygulandığını belirten Gürlek, yeni bilgi, belge ve deliller ortaya çıkması halinde hukuki şartların oluşması durumunda ilave tedbirlerin de uygulanabileceğini bildirdi.
“SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
İlgili kurumlarla koordinasyon içerisinde hareket edildiğini belirten Gürlek, soruşturmaların sağlıklı yürütülmesi ve mağduriyetlerin giderilmesi için gerekli adımların atılacağını ifade etti.
Gürlek, “İyi niyetli yatırımcılarımızın haklarının korunması ve sorumlular hakkında hukukun gereğinin yerine getirilmesi için sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Hiçbir hukuka aykırılığın karşılıksız kalmaması, mağduriyetlerin giderilmesi ve adaletin eksiksiz tecellisi için kararlılıkla çalışacağız” ifadelerini kullandı.




