YAPTIRMAYANA CEZA VAR 

Tüm araç sahipleri, aracın tipi ne olursa olsun trafik sigortası yaptırmak zorunda. Zorunlu trafik sigortası olası bir kaza durumunda (maddi ve bedeni) ‘karşı tarafa’ verilen zararı, kabahat oranına bağlı olarak kısmen veya tamamen ödüyor. Hatalı sürücünün kendi aracını korumaya alması için ise kasko yaptırması gerekiyor. Bu yıl için trafik sigortası yaptırmamanın cezası 436 lira (15 günde ödenirse yüzde 25 indirimle 327 lira oluyor). Aracın sigortasız olduğu tespit edilirse ek olarak trafikten men ve otopark masrafı da çıkıyor.

6 YILDIR TAVAN FİYAT 

Zorunlu trafik sigortası fiyatlarını kontrol etmek için 12 Nisan 2017’den itibaren ‘tavan fiyat’ uygulanıyor. Sigortacılar devletin belirlediği artış oranını geçemiyor. Tavan fiyat belirlenirken her ilin farklı risk profili var. Dolayısıyla tavan tutarlar iller ve illerdeki araç yoğunluğuna göre değişiyor. Trafik sigortası her ay düzenli olarak artıyor. Ancak bazen maliyet artışı kaynaklı olarak seyyanen zamlar yapılabiliyor. Buna ilave olarak aylık artış katsayılarında da güncellemeler gündeme geliyor.

BASAMAK SAYISI ARTTI 

Zorunlu trafik sigortasında 1 Mayıs’tan geçerli düzenlemeyle tavan fiyatlara tek seferlik yüzde 5 zam yapıldı. Yine tavan fiyatı artırım oranı mayıstan itibaren yüzde 2 olarak uygulanacak. Düzenlemeyle ayrıca hasarsızlık ve hasar sebebiyle prim artırım oranları değişti. Değişikle 0 (sıfır) ve 8 olmak üzere iki yeni basamak eklendi. Hiç kaza yapmayanlar 8’inci basamağa kadar çıkacak ve ödeyecekleri prim düşecek. Tam tersi durumunda yani sık kazaya karışılması durumunda, basamak 0’a kadar inecek ve poliçe daha pahalı olacak.

1 Mayıs itibarıyla geçerli trafik sigortası tavan tutarları Sigorta Birliği Gözetim Merkezi tarafından yayımlandı. İşte Samsun'da güncel rakamlar; 

ss-3

BASAMAKLAR NE ANLAMA GELİYOR? 

Trafik sigortasında artık toplam 9 basamak var. Primler bu basamaklara göre belirleniyor. İlk kez trafik sigortası yaptıracak olanlar sisteme 4’üncün basamaktan giriyor. Hasarsız geçen her yıl sürücü bir basamak artıyor ve üç yıl üst üste hiç kaza yapmayan bir sürücü 8’nci basamağa yükseliyor. Basamak yükseldikçe sürücünün ödediği prim azalıyor. Hasar yapılan her yıl ise sürücünün basamağı azalıyor ve sıfıra (0) doğru düşüş oluyor ve haliyle ödediği prim artıyor.

BASAMAKLAR NE ANLAMA GELİYOR

ÖZCAN TEZCAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.