Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'un batısındaki mahalleleri terör örgütü IŞİD'den kurtarmak amacıyla başlatılan operasyonda, değişikliğe gidiliyor.

ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun desteğiyle 19 Şubat'ta saldırıya geçen Irak Ordu birlikleri, ilk haftalarda hayli hızlı ilerledi ancak Eski Şehir'deki mahallelere ulaşıldığında hız düştü.

Ordu komutanları, kentin batısında bir araya gelerek yeni stratejileri belirledi. Yeni saldırılar her an başlayabilir.

Bölgede çatışmaları izleyen muhabirler, savaş uçaklarının keşif uçuşları yaptığını bildiriyor.

Mart ayı sonunda şehrin simgesi El Nuri Camii'ne birkaç yüz metre yaklaşan ordu birlikleri, henüz camiyi geri alabilmiş değil. Bölge yaklaşık iki haftadır kuşatma altında. Söz konusu cami, terör örgütü lideri Ebubekir El Bağdadi'nin Haziran 2014'te 'halifelik' ilan ettiği yer ve el değiştirmesiyle teröristlerin direnişi kırılacak.

Musul'da direnmeye çalışan terör örgütünün elinde yeni silahlar var. Örgütün yayınladığı videoda görülen tanksavar roketlerin hangi ülke tarafından üretildiği henüz bilinmiyor.

Pentagon'dan yeni fotoğraf

ABD Savunma Bakanlığı ise, hafta başında havan topu ateşleyen Amerikan askerlerinin fotoğraflarını resmi sosyal medya hesabından paylaştı. Askerlerin bulunduğu nokta, IŞİD'in elindeki mahallenin hemen yanı başı. Musul operasyonuna katılan Fransız özel kuvvetler askerlerine ait görüntüler de, Mart ayı sonunda paylaşılmıştı.

Ocak ayında kenti ikiye ayıran Dicle Nehri'nin doğusundaki tüm mahalleleri IŞİD'den temizleyen Irak ordu birlikleri, batı yakası operasyonunda mahallelerin yarısını kurtarmış durumda.

Eski Şehir'de daracık sokaklarla dolu mahallelerin kurtarılmasının diğer noktalara göre daha zor olacağı önceden tahmin ediliyordu. Halen IŞİD'in elindeki bölgede 300 bin kadar sivil kapana kısılmış durumda. Terör örgütü, sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyor. Canlarını kurtaranlar ise, yaya halde kaçıyor ve kamplara yerleştiriliyor.

Geçtiğimiz haftalarda uluslararası koalisyonun hava saldırılarında yüzlerce sivil yaşamını yitirdi. ABD ordusu, yaptığı açıklamayla bombardımanlardaki rolünü kabul etti ve olayın araştırıldığını duyurdu. Birleşmiş Milletler (BM), IŞİD karşıtı koalisyondan acilen taktiklerini gözden geçirmesini istedi.

Topraklarının üçte ikisini kaybetti

17 Ekim'de başlatılan büyük operasyon, IŞİD'in elindeki en büyük kenti kurtarmayı amaçlıyor. Irak ordu birliklerinin yanında Peşmergeler, Şii milisler Haşdi Şabi ve Sünni aşiret güçlerinin de destek verdiği operasyonun ikinci kısmı, batı yakasında 19 Şubat'ta başladı.

Musul'da Mart'ın ikinci haftasında hükümet binalarının kurtarılması, operasyonda bir dönüm noktasını temsil ediyor. Geri alınan bölgede artık tamamen enkaza dönmüş Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu binası da yer alıyordu.

Geride kalan günlerde Musul-Telafer yolu kesilerek örgütün ana ikmal güzergahı kapatıldı. Terör örgütü, kendisi için hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü'nü de operasyonun ilk günlerinde kaybetmişti.

Musul, terör örgütü IŞİD'in elinde tuttuğu en büyük kent. Terör örgütü, şu anda Musul'un yanı sıra Rakka'da da kuşatma altında tutuluyor. Örgütün batıdaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.

IŞİD, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014'ten bu yana Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 65. Irak'ta Felluce ve Libya’da Sirte gibi kentlerden temizlenen kanlı örgüt, Musul'u da kaybetmesi halinde yalnızca Rakka'ya sıkışacak.