Milyonlarca iktisaden geri kalmış kitle, maaş ve aylıklarına yapılacak zam için temmuz ayını sabırsızlıkla bekliyor.
Önlenemez hayat pahalılığı altında en çok ezilen emekli, asgari ücretli, memur, işçi ve dul yetime ocak ayında verilen maaş artışı daha yılın ikinci ayından itibaren erimeye başladı ve cepten yemeye başladılar.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in çeşitli kez kamuoyuna “müjde” olarak duyurduğu ek zammın gerçekleşmemesi üzerine şoke olan dar ve sabit gelirli kitle, yasa gereği temmuzda yapılacak yılın ikinci zammına odaklandı. 
Bakan Bilgin’in çelişkili açıklamaları çalışan ve emekliler arasında güven bunalımı yaratıyor. Bir dediği bir dediğini tutmuyor. AKP’li yöneticiler de asgari ücrete aralık ayı beklenmeden ara zam yapılabileceğini açıklamıştı. Lakin Cumhurbaşkanı Erdoğan onay vermedi ki, bakan ve AKP’li yetkililerinin umut saçan sözleri havada kaldı.
Çalışma Bakanı, birkaç gün önce de kamu çalışanlarının olmazsa olmazı 3600 ek gösterge ile emekli aylıklarını yükseltecek düzenlemeye ilişkin çalışmaların sürdüğünü ve temmuza kadar sonuçlandırılacağını açıkladı. Umarım bu kez gereği yerine getirilir, yeni bir şok yaşamaz gariban insanlar. 
Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, memur ve memur emeklisinin sabırsızlıkla beklediği 3600 ek gösterge yasası bu yıl içinde çıksa bile 2023 yılı başından itibaren hayata geçirilecek. Memur sendikalarının talebi yasanın salt öğretmen, polis, hemşire ve din görevlileri değil tüm kamu çalışanlarını kapsaması yönünde. Hatta Çalışma Bakanı bu talebi göz önünde bulundurduklarını belirtmişti.
Hiç kuşkusuz sürdürülen çalışmaların sonucunu en çok merak eden 13.6 milyon emekli ile 10 milyona yakın asgari ücretli. Halen 2 milyon emekli en düşük aylık 2.500 lirayla,  8 milyon emekli de 4.253 liralık net asgari ücretin altındaki aylıkla yaşamaya çalışıyor. Nereden bakarsanız bakın bu insanların ekonomik durumu tam bir facia.  Temel tüketim maddeleri ile konut kiraları her geçen gün füze gibi fırlıyor, yetişmek olanaksız. Ellerine geçen para ile adeta sürünüyor dar ve sabit gelirli. 
Asgari ücretli desen o ayrı bir dram. Ücrete yılbaşında yüzde 50.5 gibi son yılların en yüksek zammı yapılmasına karşın, can ve mutfak yakan hayat pahalılığının kurbanı oldu milyonlarca emekçi. 
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, aralık ayı beklenmeden Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun hemen toplanarak, 4.253 liralık net ücretin artırılmasını istedi. Lakin bu talebin karşılanması olası değil. Zira Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, komisyonun aralıkta toplanacağını işaret etti.
Siyasi iradeden gelen açıklamalar doğrultusunda TBMM yasama yılını sonlandırmadan temmuzda düşük emekli aylıklarına yüksek oranlı zam ile 3600 ek gösterge yasasının çıkarılması yüksek olasılık. Asgari ücretli ise yeni artış için aralık ayını bekleyecek.
Temmuzu iple çeken emekliye geriye dönük 6 aylık enflasyonun üzerinde zam verilmezse yine şoke olurlar. Bekledikleri insan onuruna yakışır bir aylığa kavuşmak.