ÇİVİSİZ CAMİ.png

Çivisiz Cami bir diğer adıyla Göğceli caminin yapılırken hangi teknikle inşa edildiğine dair tüm teknik özellikleri ve konumuna dair tüm bilinmeyenler...

çivisiz camii 1.jpg

Çivisiz Cami, Türkiye'deki ahşap yapımıyla en eski ve dimdik ayakta durabilen cami olarak bilinmektedir. Konum olarak Çay Mahallesi Göğceli Mezarlığı'nda bulunmaktır. Çivisiz cami diğer bilinen adıyla Göğceli camii ahşaptan yığma tekniği ile ün yapmıştır. Yığma tekniğinin ilk ve en güzel örneklerindendir. Yurtdışından gelen bilim adamlarının binadan numuneler alarak yaptığı testler neticesinde camii 1206 yılında inşa edilmiştir.1335 yılında ise revakın eklendiği veya onarım yapıldığı anlaşılmıştır. çivisiz caminin ahşap yığma tekniğinde köşeler kurtboğazı geçişlerle duvar boyunca tek parça olarak uzatılan ahşap perdelerle inşa edilmiştir. İnşa yapılırken dövme çivi sadece direk başlarının kirişlere bağlantında revak bölümüne uzanmış merteklere yapılan eklerde kullanılmıştır.

Ahşap olan çivisiz camii taşınabilir özellik taşımaktadır. duvarlar, direkler ve kirişlerde ve yapının birçok yerinde kestane karaağaç ve dışbudak ağaçları kullanılmıştır. Tek parça olarak kullanılan kalaslar ortalama 15-18 cm kalınlığında ve ortalama 12-20 metre uzunluğundadır. altta bulunan derinlik yapının hava almasını nemlenin çürümesini önlemek amaçlıdır. Yapı büyük taşlar üzerine oturtulmuştur. Kullanılan kütükler yapıyı yerden 60-70 cm yükseltmektedir. Yapı alaturka kiremitlerle örülmüştür. 2007 yılında restorasyon geçirmiştir.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

çivisiz camii.jpg