SGK'nın 2024 Strateji Planı'nda, sigortalı işçi çalıştıran, ancak çalışanlarına sigorta yapmayan veya yapılan sigortalarda primleri eksik yatıran işyerlerinin ve çalışan olmadığı halde kendini sigortalı gösterenlerin belirlenmesi için çalışmalar yapılacak.

2024-2028 Stratejik Planı'nda yer alan denetim ve kontroller, birçok işyeri ve çalışan için zorlu bir süreci beraberinde getirecek.

GERİYE DÖNÜK İNCELEME BAŞLADI

Geçen yıl yapılan denetimlerde 112 bin 302 iş yerinin kayıt dışı olduğu tespit edildi ve bu durum, SGK'nın denetimlerini artırma kararı almasına yol açtı. Yapılacak incelemelerle birlikte önümüzdeki 5 yıl içinde 105 bin iş yerinin ve 700 bin kişinin daha kayıt altına alınması hedefleniyor.

2023 yılında SGK tarafından değerlendirilen şikayetler ve yapılan incelemeler sonucunda, toplamda 774 bin 258 kişinin sigortasız olarak kayıt dışı olarak çalıştırıldığı tespit edilmişti. Ancak, önümüzdeki 5 yıl içinde bu rakamın daha da artarak 1 milyon 474 bin 258 işçinin sisteme dahil edilmesi bekleniyor.

Üreticileri sevindiren haber: Bakan Yumaklı resmen duyurdu Üreticileri sevindiren haber: Bakan Yumaklı resmen duyurdu

SGK, bu çalışma ile yasal bir işte çalışan işçilerin çalışmalarının gün veya ücret olarak ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına hiç bildirilmemesi veya eksik bildirilmesinin önüne geçmeyi amaçlıyor.

Bu kayıt dışı istihdamın sonucunda, SGK'nın gelirleri azalırken işçiler de uzun vadede emeklilik hakkına erişemiyorlar.

Kamu son haber 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.