Seçmen, 13. Cumhurbaşkanı’nı belirlemek üzere 28 Mayıs’ta ikinci kez sandık başına gidecek.
14 Mayıs’ta yapılan seçimlerde Parlamentonun 600 vekili saptanırken, cumhurbaşkanlığı oylamasında üç aday da yüzde 50 artı 1 barajını geçemedi. Mevcut Cumhurbaşkanı, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49.42, CHP Genel Başkanı, Millet İttifak’ı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44.95 oy alarak ikinci turda cumhurbaşkanı seçilebilmek için yarışacak.
İlk turda muhalefetin ipi göğüsleyeceğine ilişkin öngörüler gerçekleşmedi. Sonuç, ekonomide yaşanan sorunlardan ötürü hayat pahalılığından en çok etkilenen dar ve sabit gelirli kitlenin çoğunluğunun tercihini Erdoğan’dan yana kullandığını ortaya koydu. Vaatlerinin büyük bölümünün kıt gelirlilerin durumunu iyileştirmeye yönelik olmasına karşın, bu kitleden seçilebilecek oyu alamadı Kılıçdaroğlu. Her türlü kirli propaganda ve dile karşın yine de iyi oy aldı.
İlk turda muhalefetin beklediği oy oranına ulaşamamasında iktidar kanadının, “Millet İttifakı’nın Kandil’den destek aldığına” ilişkin  söylemleri ve propagandası etkili oldu. Her ne denli ekonomik sorun yaşasa da alt gelir grubuna sahip kitlenin milliyetçi yönü ağır basarak oyunu Recep Tayyip Erdoğan’a verdi. Aslında propagandanın gerçekle ilintisi yoktu. Lakin seçmen üzerinde etkili olduğu Kemal Kılıçdaroğlu’nun umduğu oyu alamamasından belli. Kuşkusuz aynı propaganda ikinci tur öncesi de sık gündeme getirilecek.
Kıran kırana geçen ilk turda yüzde 5.20 oy alan ATA İttifakı’nın adayı Sinan Oğan sürpriz yaparak, bir anlamda ikinci turun anahtarı konumuna geldi. Sinan Oğan’ın 28 Mayıs’a dek konumu itibarıyla her iki ittifakla yapacağı görüşmeler sonucunda kimi destekleyeceği belli olacak. Aslında Sinan Oğan’a verilen yüzde 5.20 oranındaki oy salt kendisinin değil,  Millet İttifakı bileşenleri, İYİ Parti ve AK Parti’ye küskün seçmen ile seçime kısa süre kalan adaylıktan çekilen Muharrem İnce’nin Memleket Partisi tabanından gelenlerden oluşuyor. İkinci turda yüzde 5.20’lik oyun tümünün bir adaya gidip gitmeyeceği kuşkulu.
İkinci tur seçimine Parlamentoda üstünlüğü sağlayan Cumhur İttifakı’nın, Recep Tayyip Erdoğan’ın avantajlı gireceği kesin. 
Seçimi hangi aday kazanırsa kazansın Türkiye’yi zor günler bekliyor. Bir türlü kontrol altına alınamayan hayat pahalılığı, yüksek enflasyon, halkın satın alma gücünün sürekli erimesi gibi başat sorunlar daha da katlanacak. Bakalım nasıl çıkacak bu zor günlerden ülke.
İlk tur sonucuna baktığımızda seçmen demek ki pek de şikayetçi değil ekonomik sorunlardan. Deprem bölgesinde Recep Tayyip Erdoğan’ın ezici üstünlüğü, mercek altına alınmalı. Ne diyelim alan razı satan razı. Seçmen ne derse o kazanacak.
Parlamento seçiminde en büyük sürprizi yüzde 10.1 oyla 50 vekillik kazanan MHP yaptı. İYİ Parti ise beklediği oyu edinemeyerek düş kırıklığı yarattı.