SAOB Sözcüsü Cevat Öncü, “Ülkemiz hukuk sisteminin en üst kurumları olarak adaletin tecellisi için teminat ve güvence niteliğinde olduğuna inandığımız Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay arasında yaşanan gerilimi, aklıselim her Türk insanı gibi bizler de kaygı verici olarak değerlendiriyoruz” dedi.

Gezi Davası kapsamında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay'ın cezası Yargıtay tarafından onandı. Bu kararın ardından Anayasa Mahkemesi (AYM), Atalay'ın haklarının ihlal edildiği yönünde bir karar verdi. Ancak, mahkeme Atalay'ı tahliye etmeyerek dosyayı tekrar Yargıtay'a gönderdi. 

Yargıtay ise AYM üyeleri hakkında, Atalay'a yönelik hak ihlali kararı aldıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu ve bu konuda bir basın açıklaması yaparak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesini talep etti.

YILDIRAN VE GÜRBÜZ PAYDAŞLARI BİLGİLENDİRDİ

Yaşanan bu süreç SAOB’un Kasım ayı olağan toplantısının da ana gündem maddesi oldu. İnşaat Mühendisleri Odası’nda yapılan SAOB toplantısında Samsun Barosu Başkanı Av. Pınar  Yıldıran ile SAOB Kurucularından ve halen danışma kurulu üyesi olan geçmiş dönem Baro Başkanı Av. Kerami Gürbüz, paydaşlara bu konuda bilgilendirme yaptı. 

Toplantıda, SAOB olarak bu konuyla ilgili basın açıklama yapılması kararı alındı. Karar gereğince Cevat Öncü, Pınar Yıldıran ve Samsun Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Dilaver Öğütçü tarafından bir açıklama yapıldı.

‘YETKİ KARGAŞASINI ENDİŞE İLE TAKİP EDİYORUZ’

SAOB adına açıklama yapan Cevat Öncü, en üst yargı makamları arasında yaşanan yetki kargaşası ve  sonrasında gelişen kaygı verici açıklamaları endişe ile takip ettiklerini dile getirdi.

Yaşanan bu olayın hukuka olan güvenin zedelenmesine neden olabileceğini ifade eden Öncü, “Bu kararı hukuk sistemimiz için oldukça manidar ve düşündürücü buluyoruz. Ülkemiz hukuk sisteminin en üst kurumları olarak adaletin tecellisi için teminat ve güvence niteliğinde olduğuna inandığımız Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay arasında yaşanan gerilimi, aklıselim her Türk insanı gibi bizler de kaygı verici olarak değerlendiriyoruz. Yargıtay’ın anayasayı koruyup gözetmekle yükümlü olan Anayasa Mahkemesi hakkında suçlayıcı ve yargılanmasını da talep eden, anayasal düzeni yok sayan, kararını kabul edilebilir bulmuyoruz. Bu konunun en kısa sürede hukuka uygun şekilde çözülmesini bekliyoruz" diye konuştu.

İSRAİL DE KINANDI

SAOB Sözcüsü Cevat Öncü, toplantıda ayrıca İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını da kınayarak, "İsrail, tüm dünyanın gözü önünde, uluslararası hukuka ve insanlığa sığmayan çirkin ve kabul edilemez bir şekilde insanlık suçu işliyor. İsrail’in hastanelere, sivil halka, bebeklere, çocuklara ve yaşlılara yönelik saldırıları siyonizmin çirkin ve kabul edilemez yüzünü tüm dünyaya gösteriyor. Bir an önce hastanelere ve sivil halka yönelik saldırıların durdurulmasını, bölgede silahların susturulmasını temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Samsun'da eşiyle tartıştı kendini bıçakladı Samsun'da eşiyle tartıştı kendini bıçakladı

NEJLA KAYA 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.