Samsun'un başarılı ismi 'Süreyya Duru' yönetmenlik hayatı boyunca Türk sinemasına büyük katkılarda bulunmuştur. İnternette 'Süreyya Duru kimdir' 'Süreyya Duru nerelidir' şeklinde aramalar gerçekleştiriliyor. İşte Samsunlu Süreyya Duru ve başarı dolu hayatı...

SAMSUNLU USTA YÖNETMEN SÜREYYA DURU KİMDİR?

1930 yılında Samsun'da doğan 'Süreyya Duru' babası gibi film sektöründe bir kariyeri tercih etmiştir. Samsun'dan İstanbul'a geçmesi ile birlikte 1949 yılında Galatasaray Lisesi’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi'nde 3 yıl Hukuk bölümü okudu ancak mezun olmadan okuldan ayrıldı. Okulu bırakması ile birlikte 1954 yılında babasının kurduğu Duru Film‘de çalışmaya başladı.

Setlere ilk adımını 'Beyaz Mendil' adlı filmde prodüksiyon amirliği yaparak attı. Fikret Hakan ve Suphi Kaner‘in oynadığı 'İstanbul’da Aşk Başkadır' adlı film 'Süreyya Duru’nun yönetmenlik kariyerinin başlangıcı oldu.

Kendine ait Murat Film adlı şirketi kurmadan önce babasının şirketi olan Duru Film'de çalıştı. 1971 yılında çektiği Keloğlan filmi hasılat rekorları kırarak adından çokça söz ettirdi. Babası gibi yönetmenlik ve yapımcılık yapan 'Süreyya Duru’ büyük başarılar elde eldi. Yönetmenliğini yaptığı filmlerde Cüneyt Arkın, Hülya Koçyiğit, Leyla Sayar, Kayhan Yıldızoğlu, Filiz Akın, Yıldırım Gencer, Kenan Pars, Perihan Savaş, Aytaç Arman, Menderes Samancılar ve Hülya Avşar gibi pek çok usta ve tanınan isimle çalıştı. 21 Şubat 1988 tarihinde kalp krizi nedeni ile İstanbul'da hayata gözlerini yuman Samsunlu usta yönetmen 'Süreyya Duru’ başarılarıyla anılmaya devam edecek.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.