Samsun doğumlu usta oyuncu ve yönetmen 'Avni Dilligil' oldukça başarılı yapımlarda yer almıştır. 'Avni Dilligil kimdir' 'Avni Dilligil nerelidir' soruları internette sıkça aratılıyor. İşte 'Avni Dilligil' ve hayatı...

AVNİ DİLLİGİL HAYATI

Samsunlu Tiyatro ve sinema oyuncusu ve yönetmen 'Avni Dilligil' 1908 yılında Hayfa'da doğmuştur. Servinaz Hanım ve Hicaz Demiryolu memurlarından Samsun’lu ailenin en büyük oğlu olarak dünyaya gelmiştir.

Tiyatro, sinema oyuncusu ve yönetmeni olan 'Avni Dilligil' Edirne ve İstanbul Liseleri'nde okudu. Tiyatro sahnelerine ilk kez 1927 yılında Şehir Tiyatroları'nda Hamlet oyunu ile çıktı. Kariyerinin devamında Raşit Rıza, Türk Tiyatrosu, Bizim Tiyatro, Ses Opereti ve Gençlik Tiyatrosu'nda yer aldı. Tiyatro oyunculuğunun haricinde, 1941 yılında Kahveci Güzeli ile sinema oyunculuğuna ve 1950'de Oğlum İçin filmiyle ise yönetmenlik hayatına başladı.

'Avni Dilligil' 1971 yılında hayatını kaybetti. Vefatından sonra adına ödüllü yarışma düzenlendi.

SAMSUNLU AVNİ DİLLİGİL FİLMLERİ

Oğlum İçin, Kenar Mahalle, Mahallenin Namusu, Evlat Acısı, Karacaoğlan, Yaşlı Gözler, Benli Emine filmlerinin yönetmenliğini üstlenen 'Avni Dilligil' Oyuncu olarak ise Kahveci Güzeli, Sürtük, Beyaz Cehennem, Küçük Hanımefendi gibi filmlerde yer aldı. Yönettiği filmler : İstikbal, Benli Emine (Senaryo), Karacaoğlan, Yaşlı gözler, Evlat acısı (Senaryo), Mahallenin Namusu (Senaryo), Oğlum için (Senaryo).

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.