Samsunlu dünyaca ünlü ressam 'Hüseyin Avni Lifij' ve 'Hüseyin Avni Lifij kimdir' internet üzerinde sıkça araştırılıyor. Sizler için 'Hüseyin Avni Lifij kimdir' yazımızda derledik...

SAMSUNLU RESSAM HÜSEYİN AVNİ LİFİJ KİMDİR?

1886 yılı Samsun doğumlu simgeci Ressam Hüseyin Avni Lifij, yaptığı lirik resimlerle öne çıkan bir ressamdır. Dostu olan mimar Prost sayesinde Osman Hamdi Bey’le tanışan ve onun önerisiyle Halife Abdülmecit tarafından Fransa’ya gönderilmiştir. Paris'te Fernand Cormon’un atölyesinde çalışan Hüseyin Avni Lifij, Türkiye'ye döndüğünde okullarda ders vermiştir.

Birinci Dünya Savaşı yıllarında Harbiye Nazırı Enver Paşa’nın Şişli Atölyesinde çalışmış ve burada savaş resimleri yapmıştır. 1924 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi’nde dersler veren Hüseyin Avni Lifij yaşamı son bulana değin derslerini sürdürmüştür.

HÜSEYİN AVNİ LİFİJ’İN ESERLERİ VE SANAT ANLAYIŞI

Hüseyin Avni Lifij'in izlenimciliğe yakın olan üslubu, Pariste’ki hocası Cormon’dan ve Avrupa’daki diğer çağdaş akımlardan etkilenmiştir. Cormon’dan aldığı eğitim doğrultusunda izlenimci anlayışı benimseyerek ışıklı yüzeyleri ve renk anlayışını ustaca sergilemiştir.

Hüseyin Avni Lifij’in başlıca eserleri, Otoportre (1907), Alegori-Savaş (1917), Kadıköy’de Belediye Çalışmaları-Kalkınma, Mezarlık (1920); Acı (1917)‘dır.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.