Samsunlu Hukukçu ve Siyaset Adamı Ali Fuat Başgil Kimdir? Samsunlu hukukçu, fikir insanı ve milletvekili olan 'Ali Fuat Başgil' başarı dolu hayatı ve çalışmalarıyla büyük saygı görüyor. 'Ali Fuat Başgil kimdir' 'Ali Fuat Başgil nerelidir' işte yazımızda...

ALİ FUAT BAŞGİL KİMDİR?

1893 tarihinde Samsun'un Çarşamba ilçesinde dünyaya gelen 'Ali Fuat Başgil', İlkokul eğitimini Çarşamba'da, ortaokulu İstanbul'da bitirdi. 1. Dünya savaşı dolayısıyla eğitimini yarıda bırakarak yedek subay olarak askere gitti. Kafkas cephesinde 4 yıl görev yaptı. Eğitimini Fransa'da tamamlayan 'Ali Fuat Başgil' Paris Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde eğitim aldı.

Bunun yanı sıra Paris Edebiyat Fakültesi felsefe bölümü ve Paris Siyasi İlimler Merkezi'nde de öğrenim gördü. 'Ali Fuat Başgil' Türkiye'ye dönmesi ile birlikte İstanbul Üniversitesi'nde Anayasa Hukuku dersleri verdi. Adalet Partisi ile birlikte siyasete atıldı. 15 Ekim 1961 tarihinde AP listesinden bağımsız olarak Samsun milletvekili seçildi.

Cumhurbaşkanlığı'na adaylığını koyan 'Ali Fuat Başgil', Cemal Gürsel'i destekleyen askeri kesim tarafından yoğun tepkilerle karşılaştı. 24 Ekim 1961 tarihinde Başbakanlık'ta Milli Birlik Komitesi üyesi subayları tarafından 'hayatınızı garanti edemeyiz' denilerek tehtit edilmesi üzerine Cumhurbaşkanlığı adaylığından gerei çekildi.

Cumhuriyet Senatosu üyeliğinden istifa eden 'Ali Fuat Başgil' yurt dışına çıktı. Cenevre Üniversitesi'nde dersler veren ve Türk Dili ve Türk Tarihi Kürsüleri'nde başkanlık yapan 'Ali Fuat Başgil' seçimlerde %52 oy oranıyla Adalet Partisi'nden milletvekili seçildi. 1967 yılında İstanbul'da vefat eden 'Ali Fuat Başgil' hayatı süresince pek çok eser de kaleme almıştır.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.