Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Murat Yücel, vatandaşların doğadan topladıkları mantarları yememeleri konusunda uyarılarda bulunarak, "Vatandaşlar bilmedikleri mantarı doğadan toplayıp yememesi gerekiyor" dedi.
"TOPLUM BİLİNCİ ÖNEMLİ"
Karadeniz bölgesinde son günlerde mantardan zehirlenme oranı yükseldi. Mantardan zehirlenme vakalarının en çok görüldü yerler ise kırsal bölge olduğu belirtildi. Uzmanlar bu bölgelerde vatandaşlar topladıkları mantarları tüketmesi durumda zehirlenme riskinin arttığını belirtti.
Samsun Medya Grubu'na özel açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Murat Yücel ise mantardan zehirlenmeleri önleyebilmek amacıyla toplumun bilinçlenmesi gerektiğini belirterek "Kliniğimizde mantar zehirlenmesi vakalarından artış görüyoruz. Daha çok mantar zehirlenmeleri marketlerden alınanlardan değil de doğada toplanan mantarlardan oluyor. Hatta 'Ben zehirli mantarı tanırım' diyen kişilerde daha çok görülüyor. Mantarın şeklinden, tipinden zehirli olup olmadığı ayırt edilmez. Çok fazla çeşit mantar var. 20 yıllık meslek hayatımda en az 10-15 hasta görmüşümdür ama son dönemlerde sayı oldukça arttı. Bu konuda toplum bilinci de çok önemli" şeklinde konuştu.
"ÖLÜMCÜL OLABİLİR"
Mantar toplama konusunda daha dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Yücel "Özellikle doğadan mantar toplama konusunda daha duyarlı olunması gerekiyor. Bilmediğiniz mantarı doğadan toplayıp yememeniz gerekiyor. 2 tür zehirlenme vakaları görülüyor. Ölümcül olmayan zehirlenmeler genelde hızlıca belirti gösterirken yani mantarı yedikten sonra 6 saat içerisinde şikayetler oluşuyor. Bu şikayetler ise mide ağrısı, karın bölgesinde spazmlar olabiliyor. Ölümcül olanlarda ise 6 veya 24 saat sonra şikayetler başlıyor. Erken belirtiler başlayan grup için korkmamıza gerek yok. Acil servise geldiklerinde tedavi altına alıyoruz. Diğer grup ise belirtileri geç başlayan kişilere çok ciddi tedaviler uyguluyoruz" ifadelerini kullandı.
Zeynep BARUTCU
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.