Samsun İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Nail Kırmacı, hastalık ve zararlılara karşı üreticilerin çeşitli önlemler alarak iklim değişikliğinin bitki hastalıkları ve zararlıları üzerindeki etkisini azaltabileceğine dikkat çekti.

KALİTEYİ DÜŞÜRÜYOR

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yerleşkesi zirai karantina toplantı salonunda bitki sağlığı toplantısı düzenledi. Kırmacı, iklim değişikliğinin günümüzün en önemli çevresel sorunlarının başında geldiğini belirterek, "Küresel iklim değişikliği, bitki hastalıklarının oluşumundaki 3 önemli parametre olan konukçu, patojen ve çevreyi de doğal olarak etkilemektedir. İklim değişiklikleri ile birlikte sıcaklık artışları veya görülen aşırı yağışlar bitki hastalık ve zararlıları için uygun ortamları oluşturabilmekte, dikim ve hasat zamanında kaymalar veya değişiklikler olabilmekte, beklenmeyen ve ani olarak gelişebilen hastalık ve zararlı istilası nedeniyle ürün miktarı ve kalitesi düşmektedir" dedi.

EĞİTİMLERE AĞIRLIK VERİLECEK

Ayrıca artan ısınmaya bağlı olarak nem ve sıcaklık oranında gözlemlenen değişimler böcek metabolizma işlevlerini, üreme kapasitelerini, beslenme alışkanlıklarını ve dolaylı olarak da yayılış alanlarını etkilediğini kaydeden Kırmacı sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak, tarım sektörü çeşitli önlemler alarak iklim değişikliğinin bitki hastalıkları ve zararlıları üzerindeki etkisini azaltabilir. Bu önlemler arasında, hastalık ve böcek istilasını engellemek için bitki sağlığını korumak, bitki çeşitliliği ve hastalık direnci yüksek türleri yetiştirmek ve doğru miktarda sulama yapmak gibi uygulamalar yer alabilir. Ayrıca, sürdürülebilir tarım yöntemleri de bitki hastalıklarının ve zararlıların yayılmasını engelleyebilir. Bitkisel üretimde pestisit kalıntısı ile mücadele kapsamında 2024 Yılı “Entegre Mücadele Yılı” olarak belirlenmiş olup bu doğrultuda üretici eğitimlerine ağırlık verilecektir."

"Yüzyıllık Destan: Ateş" oyunu Samsun'da sahnelendi "Yüzyıllık Destan: Ateş" oyunu Samsun'da sahnelendi

ELVAN İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.