Samsun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Dilaver Öğütcü, mali müşavirlerin artan iş yüklerine dikkat çekerek, “Samsun’da bin 63, Türkiye’de ise 130 bin mali müşavirin işlerini daha sağlıklı bir şekilde yapabilmesi için haklı ve insani taleplerimiz ivedilikle hayata geçirilmeli” dedi. 

Samsun İlkadım'da bıçaklı saldırı Samsun İlkadım'da bıçaklı saldırı

"ODALARIMIZA HAPSEDİLİYORUZ"

Öğütcü yaptığı yazılı açıklamada, mali müşavirlerin sırtındaki yükün dayanılmaz boyutlara ulaştığını öne sürerek, "Devletlerin vergi gelirlerini toplamak için bazı verilere ihtiyaçlarının olduğu açıktır. Ancak, bu veriler toplanırken,istenilecek verilerin mümkün olduğunca tek elden alınması, gereksiz bilgi toplamanın önüne geçilmesi ve veri toplama için kullanılan yöntemlerin de sağlıklı çalışması büyük önem arz etmektedir. Ancak bugün meslek mensupları aracılığıyla alınan beyan ve bildirimlerin sayısı her geçen gün artmakta, bu beyan ve bildirimlerin içerikleri kolaylaşacağına zorlaşmaktadır. Gelişmiş ülkelerde iş verimini artırmak için haftalık çalışma günlerinin dört güne indirilmesi tartışılırken biz mali müşavirler olarak neredeyse 7/24 ofislerimize hapsediliyoruz" diye konuştu.

TALEPLERİNİ SIRALADILAR 

İktisadi ve sosyal hayata ilişkin ihtiyaç duyulan hemen her veri mali müşavirler aracılığıyla toplanılır hale geldiğini kaydeden Öğütcü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu durum meslek mensuplarının zaten çok ağır bir iş yükü altında ezilmelerine sebebiyet vermekte iken bir de beyan ve bildirimleri almak için kullanılan sistemlerin sağlıklı çalışmaması ve yoğunluk dönemlerinde tıkanması, zamanla yarışan meslektaşlarımızın streslerini katbekat artırmaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığından her ay beyan sürelerinin uzatılmasını değil, günümüzde yapay zekâ teknolojisinin kullanıldığı bir çağda, elektronik uygulamalar aracılığıyla toplanan verilerin etkin bir şekilde sınıflandırılmasını ve yasal olarak veri talep eden kurumlarla paylaşılmasını talep ediyoruz. Aynı verilere dayalı olarak yapılan tekrarlı beyan ve bildirim yüklerinin hafifletilmesini istiyoruz. Odalarımızca ve üst birliğimiz TÜRMOB’ca, Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerine yaptığımız başvurularımızın dikkate alınmasını istiyoruz."

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.