CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel ile İYİ Parti Samsun İl Başkanı Hasan Aksoy, Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde tarım arazisi ve heyelan bölgesi olarak
raporları bulunan Kürtün Vadisi'nin imara açılması konusunun gündeme gelmesine sert tepki gösterdi.

RANT İDDİASI

 Aksoy, Kürtün Vadisi'nin imara açılarak, her türlü afete maruz bırakılacak olmasının şehre yapılacak ihanet olarak nitelendirdi ve "Bu şehrin yöneticilerinin birilerine rant sağlamak için şehrine ihanet etmeleri kabul edebileceğimiz bir durum değildir" dedi, Türkel ise, "Binlerce canımızı yitirmiş, onbinlerce vatandaşımız enkaz altında yaralanmışken, heyelanlı bölgenin imar konusunu meclise getirmeye utanmadınız mı?" diye tepki gösterdi.

AFETE AÇIK BİR ALAN 

Büyükşehir Belediyesi'nin Kürtün Vadisi'ni imara açarak bazı kişilere rant sağladığını iddia eden CHP'li Türkel, "10 ilimizde bu milletin evlatları toprak altında can çekişirken ve binlerce evladını kaybetmişken yine bu memleketin insanları onlara yardım taşımaya onlara destek olmaya çalışırken, utanmadan, sıkılmadan Samsun Büyükşehir Belediyesi’nde de birileri, imar rantı yaratıp da birilerini köşeyi döndürmenin peşine düşmüştür. Diğer taraftan söz konusu alan, birinci sınıf tarım arazisi, hemen yanında da heyelan bölgesi var. Afete açık bir alan. Bu alan rantçılara Samsun Büyükşehir Belediyesi ve AK Partili siyasilerin, ‘Sen bu araziyi al. Biz gerekeni yapacağız’ sözüyle verildi. Şimdi bu araziyi alan milyarlarca lira para kazanacak. Ben CHP İl Başkanı olarak soruyorum, ‘Bu ortak ranta ortak mısınız ki, millet canıyla uğraşırken, siz burada hemen oldu bittiye getirip, rant baronlarına imar rantı yaratmaya çalışıyorsunuz?" diye konuştu.

İYİ Parti İl Başkanı Aksoy, Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'ne Kürtün Vadisi'nin imara açılması için komisyondan oy çokluğuyla geçen maddeyle ilgili olarak 10 ilde yaşanan büyük yıkımları hatırlatarak, şunları söyledi: "Üzülerek belirteyim ki, ülkemizde 6 Şubat günü meydana gelmiş olan depremde de görmüş olduk. İmara açılmış ovalarımız, yumuşak zeminli topraklarımız, yapılan mimari veya mühendislik hatalarının da etkisiyle, bugün o bölgedeki insanlarımızın mezarı olmuşlardır. Biz şehrimizdeki bu tür alanların afet durumunda halkımızın mezar yerleri olmasına izin vermeyeceğiz. Ülkemiz başta olmak üzere tüm dünyanın konuştuğu ve deprem zedelerimize nasıl yardımcı olabiliriz diye seferber oldukları bu dönemde, Kürtün Vadisi ile ilgili bir imar planın getirilmesi oldukça manidardır."  

HİÇBİR KURUM UYGUNLUK VERMEDİ

Aksoy, "İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün görüşünde 'Bölgede Afete Maruz Bölge Alanı (yapı ve ikamete yasak alan) bulunmakta olup, söz konusu afete maruz bölge alanları sayısal ortamda gönderilmiştir' ibaresinin yer aldığını hatırlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:
"Sadece bu resmi kurum görüşü bile buranın tek başına imara açılmaması gerektiğinin öncelikli sebeplerindendir. Resmi kurum görüşleri bununla da sınırlı değildir. Burada ne ararsan var. Afete maruz bölge var, sel taşkın ve koruma alanı var, kültürel miras alanı var, jeolojik heyelan alanı var. Devletin neredeyse hiçbir kurumu buranın imara açılmasıyla ilgili uygunluk raporu vermemişken siz hangi yangından malı kim için kaçırıyorsunuz Sayın Demir. Burada kimlere ne şekilde rant sağlayabilmek için bu hassas dönemde heyelan bölgesinin de içinde bulunduğu alan imara açılmak istenmektedir. Bu şehrin yöneticilerinin birilerine rant sağlamak için şehrine ihanet etmeleri kabul edebileceğimiz bir durum değildir. Bütün Büyükşehir Meclis üyelerinin iktidarı muhalefetiyle aklıselim davranarak bu plan değişikliğine red oyu vermeleri konusunda davet ediyoruz."

Haber Kaynak: Merve İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.