Samsun'da heyelanlı tarım arazisi olduğu halde imara açılmak istenen Kürtün Vadisi, Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclis gündeminde getirildi. Samsun'da yoğun tepkiler alan imar uygulaması, AK Partili Recep Kemal Certel'in verdiği önergenin oy birliğiyle kabul edilmesinin ardından beklemeye alındı. Böylelikle, Büyükşehir Belediyesi bu hamleyle geri adım atmış oldu.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde tarım arazisi ve AFAD tarafından da heyelan bölgesi olarak raporlanan Kürtün Vadisi'nin imara açılmasıyla ilgili görüşme maddesi zaman zaman gergin anların yaşanmasına
yol açtı.

ETÜT ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI 

Komisyondan oy çokluğuyla geçen ve muhalefet partilerinin STK'ların ve vatandaşların tepkilerine neden olan Kürtün Vadisi'nin imara açılması meclis gündemine getirildi. Bu arada, AK Partili Meclis Üyesi Recep Kemal Certel maddenin bekletilmesi için önergesi sundu. Certel önergesinde, "Çatalarmut Mahallesi'nde revize imar planına esas jeolojik ve jeoteknik etüt raporuyla birlikte değerlendirilmesi gereken; yeni jeojik jeoteknik etüt çalışmaları başlatıldığından, etüt çalışmaları tamamlandıktan sonra imar planlarının değerlendirilmesi için aynı komisyonlarda bekletilmesi şeklinde değiştirerek kabulünü teklif ediyoruz" görüşüne yer verdi.

WhatsApp Image 2023-02-14 at 16.16.26

TEKLİFTE BİLİMSEL RAPOR YOK

Bunun üzerine CHP Grup Başkanvekili Atila Tekcan, "Kürtün Vadisi'nin Doğu ve Batı yönleri yapılaşmamış boş arazi ile çevrilidir. İhtiyaçtan fazla konut alanı mevcuttur. Bu yüzden konutlaşmaya ihtiyaç yoktur. Kürtün Vadisi'ne 15-20 bin kişinin yerleştirilmesinin mutlaka araştırmaya dayalı bilimsel bir gerekçesi olmalıdır. Teklifte bununla ilgili hiçbir bilimsel rapor yoktur. Kürtün Vadisi kısmen topoğrafik, kısmen jeolojik nedenlerle yapılaşma için tercih edilecek alan değildir. İlgili kurumlardan yazılı görüş isteme zorunludur. Gündem ekinde gelen görüşler tatmin edici değildir, muğlak ifadeler içerdiği gibi önemli kuruluşlardan görüş gelmemiştir" dedi.

WhatsApp Image 2023-02-14 at 16.16.38

DEMİR, KONUŞTURMADI

AFAD raporuyla ilgili meclisi bilgilendirmek isteyen Tekcan'ın sözünü kesen Mustafa Demir, "2021 yılının aralık ayında meclisten 1/5000'lik ve 1/1000'liği kabul edilmiş olan planın itirazlar neticesinde yeni bir çalışmaya tabi tutulmasının ardından tekrar meclisin gündemine gelen plandır. Yeni yapılmıyor. O zaman bunlar görüşüldü. Bunlarla ilgili ayrıca komisyonda çalışırsınız. Arkadaşlar teknik düzeyde gerekeni yapar. Aksi takdirde komisyon toplantısında gerektiği kadar tartışıldığı anlaşılıyor. Komisyonda bekletildiği için tartışmaya devam edilecek. Tekrar burada gündem oluşturup, bir kısım insanların da art niyetli algılarına fırsat vermemek lazım" diye konuştu ve Certel'in Kürtün Vadisi'nin imara açılmasıyla ilgili teklifini oylamaya sundu. Maddenin komisyonda bekletilmesi oy birliğiyle kabul edildi. 

WhatsApp Image 2023-02-14 at 16.16.06

BİZ NE HOCALAR GÖRDÜK

Bu arada, oylamanın ardından AFAD'ın bilimsel raporlarını ve çalışmalarını hatırlatmak isteyen Tekcan, Demir'ine "Biz ne hocalar gördük. Burası Büyükşehir Meclisi" sözleriyle şaşkınlık yaşadı.

Haber Kaynak: Merve İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.