İçişleri Bakanlığı'nın, 2019'u 'Yaya Öncelikli Trafik Yılı' ilan etmesinin ardından ülke genelinde 'Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın' sloganıyla kampanya başlatıldı. Biz de Samsunlulara, 'Bu kuralara ne kadar dikkat ediliyor?' diye sorduk. 

İşte aldığımız yanıtlar: 

UYGULAMA YARARLI
Şaban TAFLAN: Bu kuralı uygulayan da uygulamayan da var. Mesela ben önümdeki yayaya yol veriyorum ama arkamdan gelen araç vermiyor. Durum bu şekilde olunca büyük sorun çıkıyor. Aslında yapılan bu uygulama çok güzel ve yararlı ama biz sürücüler bu kurala ne kadar riayet ediyoruz, bu tartışılır. 

EĞİTİLMEMİZ GEREKİYOR
Hamdi BURGUCU: Sürücülerin bu kurala uyduğunu düşünmüyorum. Öncelik yayanın olduğu yerde bile yol verilmiyor. Bunun da insanlarımızın eğitim ve kültür eksikliğinden kaynaklandığını söyleyebilirim. Ayrıca kurala yayalar da dikkat etmiyor. Bu yüzden biraz daha eğitilmemiz gerektiğini düşünüyorum. 

VATANDAŞ BİLİNÇLİ DEĞİL
İbrahim YAĞMUR: Vatandaşlar bu konu hakkında pek bilinçli değil. Trafik ışığı olan bir yerde araçların geçme hakkı olduğu bilmeyen yayalar yola atlıyor. Durum böyle olunca trafik de karışıyor. Işık olmayan yerlerde yayaların önceliği olduğunu da sürücüler bilmiyor. Herkesi bilinçlendirmemiz gerekiyor. Yoksa yerinde ve çok doğru bir uygulama.

ZAMAN ZAMAN DİKKAT EDİLİYOR
İlyas VURAL: Sürücüler zaman zaman dikkat ettiğini görüyorum ama sürücüler kadar  yayaların da bu kurala özen göstermesi gerekiyor. Çünkü sağlıklı bir trafik için her iki tarafın da dikkatli davranması şart. Bu uygulamayı da çok beğendiğimi söyleyebilirim.  

İKİ TARAF DA DİKKATLİ OLMALI
Ahmet SÖZEN: Getirilmiş olan bu kuralı beğeniyorum. Çünkü vatandaşlarımızdan sağlık problemi yaşayan birçok insan var. Engelli kardeşlerimiz için çok daha iyi olduğunu düşünüyorum. Ama yayalar da dikkatli olmaları gerekiyor. Önündeki araç yol verince arkadaki hızını almayıp vurabiliyor. Bunun gibi kötü durumlarla karşılaşmamak için her iki tarafın da dikkatli olması gerekiyor. Toplumumuz için çok iyi bir uygulama olduğunu düşünüyorum. 

HERKES BİLİNÇLENMELİ
Necati KILIÇ: Sürücülerin birçoğu dikkat etmiyor. Önündeki araç yayaya yol veriyor. Durduğunu görüyor ama yandan geçmeye çalışıyor. Böyle olunca da kötü sonuçlar ortaya çıkıyor. Yayalar ise ışık, sürücülere yanıyorsa durmaları gerekiyor. Bizim hakkımız diye düşünüp geçen de oluyor. Bu konuda herkesi bilinçlendirmemiz gerekiyor. 

TAKİP EDİLMELİ 
Zeki İNCE: Genelde sürücülerin ve yayaların uyduğunu düşünmüyorum. Ama belli bir süre takip edildiğinde uyuluyor, takip bırakıldıktan sonra eskiye dönülüyor. Bunun da kültür ve eğitimsizlik olduğunu düşünüyorum. Birde sürücülerin bilinçli olmadığını düşünüyorum. Çünkü ışıkta da yayaya yol veriyor. Ama önceliği kendisinin olduğunu bilmiyor. Toplumun bilinçlendirilmesi gerekiyor. 

EĞİTİM ARTMALI
Zeynel DÜZEL: Bu konu hakkında hem sürücü hem de yaya bilinçlendirilmeli. Çünkü kırmızı ışıkta dahi yaya önceliğinin olduğunu düşünüyor. Bu durumla ben de karşı karşıya kalıyorum. O yüzden herkes bilinçlendirilmeli. Eğer bilinçlenirse her iki taraf için de daha sağlıklı bir trafik düzeni sağlanmış olur. 

SÜRÜCÜLER ÖNEMSEMİYOR
Birgül ÖZÇEPNİ: Bir kısım sürücüler bu kurala uyarken bazı sürücüler bu kuralı önemsemiyor. Yayaların ise bu kurala uyduğunu düşünüyorum çünkü can korkusu var. Ama bir şoför bir yayaya çarptığı zaman en fazla arabasına bir şey oluyor. İnsan canını bu kadar ucuz görüyorlar. 

EĞİTİM VERİLMELİ
Zekai ALBAYRAK: Sürücüler bu kurala hiç dikkat etmiyor. Sürücünün biri yol verirken diğerİ vermiyor ve bunun sonucunda kazalar meydana geliyor. İnsanlara önce eğitim verilmeli ama eğitim olmadığı için bu durum böyle devam eder. Yayaların da bu kurala pek dikkat ettiği söylenemez. 

Ebru ÖZTÜRK- Uğur ATICI