Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin Anıt Park içinde yer alan kadınların el emeği ürünlerini sergilediği, Kadın Emeği Çarşı 1919 el emeği satışı yapan kadınlara sözlü olarak 'çıkın' talimatı verilmesi sonrası, Büyükşehir Belediyesi'nin zabıta ekibi göndererek, çarşının kapı kilidinin değiştirmek istemesi tepkilere neden oldu

Samsun Büyükşehir Belediyesi Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı tarafından, geçtiğimiz aylarda 'Kadın Emeği Çarşı 1919'a sözlü olarak 'yıkım kararı var. Çıkın' talimatı sonrasında ekiplerin, çarşıya giderek kapı kilitlerini değiştirmeye kalkmasının ardından bir araya gelen kadınlar duruma sert tepki göstererek basın açıklamasında bulundular

3,5 YILDIR BELEDİYE ÇIKARTMAK İSTİYOR

Kadın Emeği Çarşı 1919 önünde toplanan kadınlar adına açıklamaya yapan Serpil Coşkun, "Çarşı 1919, 2019 yılında milli mücadelemizin 100'üncü yılı dolayısıyla Samsun Valiliğimizin bir araya getirdiği bir oluşumdur. O dönemde valimiz, belediye başkanımız ve milletvekillerimizle görkemli bir şekilde açıldık. 3,5 yıldır Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Anıt Park içerisinde yer alan alanımızdan çıkarılmaya çalışıyorlar. 100 kadın kendilerine direndik, 'bizi buraya getirdiniz. Önümüzü açın' diye. Kendileriyle defalarca görüştük. Bir müddet durdular ve ardından burası için yıkım kararı olduğunu söylediler. Bizde yer göstermelerini istedik" dedi.

SONU NEREYE GİDİYORSA GİTSİN

Büyükşehir Belediye görevlilerinin kilidi değiştirmek için geldiğini ve kendilerine Yabancılar Pazarı'ndan 9 metrekare alan gösterdiklerini söyleyen Serpil Coşkun, "Bizde yer göstermelerini istedik ve en son geçen hafta bize Yabancılar Pazarı'ndan 3 tane yer verebileceklerini söylediler. Bu 3 dükkanı da bize ücreti karşılığında vermek istiyorlar. Biz bu ücreti karşılayacak değiliz. Çünkü gücümüz yok. Madem buraya ihtiyacınız var. Tek bir girişi olan ürünlerimizi sergileyebileceğimiz başka bir yer verin diye. Önerdikleri yer 9 metrekare bir alan. Bize vereceklerse bir koridoru ücretsiz tahsis etsinler. Madem oraya bir kadın eli değmesini istiyorlar. Anıt Parkı temizlediğimiz gibi orayı da temizleyelim. Samsun'a yakışan bir kimlik kazandıralım. Bugün de gelip sabah saatlerinde belediye görevlileri kilidi değiştirmeye çalışıyorlar. Ben buna izin vermiyorum. Hiçbir arkadaşımın ürünlerine dokunamazlar. Kapının kilidini değiştirmelerine izin vermeyeceğim. Sonu nereye gidiyorsa gitsin. Biz kadınlar herhangi bir partiye üye değiliz. Partiler üstüyüz biz. Bizim istediğimiz bellidir. Ücretsiz yer istiyoruz. Türkiye'de belediyeler bunu yapabiliyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi bunu neden yapamasın" diye konuştu.

2019 YILINDA AÇILDI

19 Mayıs 1919’un 100'üncü yılı dolayısıyla kadınların el emeklerini sergileyebileceği 'Çarşı 1919', Samsun Valiliği İl Kadın Hakları Koordinasyon Kurulu tarafından yürütülen proje kapsamında 29 Mart 2019 yılında Valilik, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan ve kadınların katılımıyla açılmıştı.

Haber Kaynak: Hakan AKGÜN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.