Gazeteci-Şair ve Yazar Ali Kayıkçı (Âşık Derebahçeli) tarafından ilk baskısı 1991 yılında “Samsunlu Halk Şâirleri” adı altında hazırlanan ve 344 sayfa hâlinde neşredilen eser, geçen yıl ki 12. baskıda 860 büyük boy sayfa olarak hazırlanmış ve kültür-sanatseverlerinin hizmetine sunulmuştu.

Gazeteci, Şâir ve Araştırmacı Yazar Ali Kayıkçı tarafından hazırlanan ve 1991 yılında sâdece 11 ismin yer aldığı “Samsunlu Halk Şâirleri” adlı eser, sonrasında “ansiklopedi” olarak gelişmiş ve defaatle yayınlanmış, geçen yıl neşredilen 12'nci baskı ile de 472 şâir ve yazara ulaşmıştı.

Samsun'da taş ocağındaki patlama gündemde: Başkan Sandıkçı'dan flaş açıklama Samsun'da taş ocağındaki patlama gündemde: Başkan Sandıkçı'dan flaş açıklama

ESER HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Eser hakkında bilgi veren Kayıkçı, “Şâirler ve Yazarlar Ansiklopedisi'nin sayfaları arasına katılan her bir yeni ismi, er meydanında âdeta ordumuz saflarına iştirak eden yeni bir cengâvermiş gibi görüyor ve taze kuvvet kazanmanın yanın da yeni bir dost/arkadaşa daha kavuşmanın heyecanını yaşıyoruz. Samsunlu bir kitap-kırtasiye firmasının yayını olarak Ekim 2020'de yayınladığımız 10'ncu baskıda, alt başlık hâlinde ‘Dörtyüz 55 İsme Doğru' demek suretiyle hedef tayin etmiş, kültür-sanat dünyamıza kazandırdığımız bu 12'inci baskıda ise buna bir adım daha yaklaşmanın sevinciyle bu defa ‘Beşyüz 55 İsme Doğru' diyerek genç kalemlere ve yeni isimlere yer ve ufuk açmış oluyoruz. 860 sayfalık 12'inci baskıdaki bu kitapta, bir önceki Valimiz Sn. ‘Doç. Dr. Zülkif Dağlı' ile diğer yöneticilerimiz ‘Vali Osman Kaymak', ‘Vali İbrahim Şahin' ve ‘Vali Hüseyin Aksoy' ile ‘Prof. Dr. K. Tuncer Çağlayan'ın yanında ‘Eğitimci Şâir ve Yazar M. Hâlistin Kukul'un ‘önsöz' ve ‘takdim' yazıları da bulunmakta, özellikle gençlerimize ‘millî kültür-sanatımız tanıtılmak ve sevdirilmek istenmektedir' sözleri ile ‘Yazdıkça; tamam dememiş, diyememiş; yayınladıkça; unuttuğumuz ve/veya bilgisine ulaşamadığımız isimler olduğunu görmüş, kıymetli hemşehri ‘araştırmacı yazarlarımız Oğuz Çetinoğlu Ağabey ile Ahmet Sezgin Bey kardeşimizin destekleri ve yeni kültür-sanat şahsiyetlerimizin varlığı ile âdeta yeni bir şevk ve gayret ile daha kapsamlı yeni bir ansiklopedinin gereğine lüzum hissederek bugünlere gelmiş bulunuyoruz” dedi.

ÇAĞRIDA BULUNDU

Yazar Ali Kayıkçı, Samsunlu şâir ve yazarlara çağrıda bulunarak şunları söyledi:
“Samsun doğumlu olmamakla beraber, hayâtının belli bir bölümünü bu şehirde geçiren, tahsil, memuriyet veya askerlik gibi sebeplerle buradaki ikameti sırasında edebî ve kültür faaliyetlerinde bulunan ve eser verenler de dâhil olmak üzere, hemşehrilerimizi bu ansiklopedimizde yer almaya dâvet ediyor, daha önce katılmış olanlardan da önceki bilgilerini yenileme/güncellemelerini bekliyoruz. Böylelikle de gelecek nesillere örnek bir çalışma bırakmayı hedefliyoruz. Bunun için de öncelikle hayat hikâyeniz/özgeçmişiniz yanında eseriniz/eserlerinizin kapak resimleri ile birlikte yayın bilgilerini (yayınevi, yayın yeri ve yılı, kaç sayfa olduğu vb.), varsa hakkınızdaki bir/birkaç tanıtma yazısı ile birlikte fotoğrafınızı da ilâve ederek bize gönderirseniz, sizin için ayırdığımız en az bir yaprak (iki sayfa)da yerinizi almış olursunuz, diyoruz.”

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Kaynak: İHA