Samsun'un Atakum ilçesinde eski Yalı Kafe alanında inşaatı yükselen Kitap Kafe ve Millet Kıraathanesi projesini, mahkeme hukuka uygun bulmayarak, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde Yalı Kafe için mahkemece daha önce alınan yürütmeyi durdurma kararı sonrası, imar plan değişikliğine gidilirken, yeni imar planına da CHP Meclis üyeleri Atila Tekcan ve Hasan İpek ile İYİ Parti Meclis üyesi Ayhan Ayvaz tekrar dava açtı. Açılan davada, Samsun 3. İdare Mahkemesi, yapılan imar plan değişikliğini hukuka uygun bulmadı. 

Eski Yalı Kafe alanına yapılan Kitap Kafe ve Millet Kıraathanesi inşaatı ile ilgili mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararına ilişkin ise CHP Grup Başkanvekili Atila Tekcan, CHP Meclis üyesi Hasan İpek ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Ayhan Ayvaz açıklama yaptı.

Tekcan, İpek ve Ayvaz, Yalı Kafe alanı üzerine yapılan projenin beton yığını olduğunu belirterek, mahkemenin bu nedenlerle doğru bir karar verdiğini söyledi. 

YEŞİL ALAN KALMADI

Tekcan, mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararı ile ilgili olarak, "Mahkemenin iptal gerekçelerine uymayıp, yalnızca projenin ismini değiştirilerek aynı plan tekrar onaylandı. İdare mahkemesi yeniden açtığımız iptal davasında yine yürütmeyi durdurma kararı verdi. Şu anda inşaat faaliyetlerinin durması gerekmektedir. Yürütmeyi durdurma kararı gerekçeleri yerine getirilmelidir. Burada yapılan 5 bin 654 metrekarelik inşaat, Atakum’a yapılacak en büyük ihanettir. Bu durumu hiç bir Samsunlu kabul etmeyecektir. Bizim amacımız, buranın yeşil alan olarak kalmasıydı. Burada 3 katlı bir inşaat söz konusu. Yeşil alan falan kalmadı. Burası olduğu gibi bir beton kütleye dönüştü" dedi.

BETON YIĞINI YAPTILAR

Davayı açan meclis üyelerinden Hasan İpek ise 3. İdare Mahkemesi'nin Büyükşehir Belediyesi'nin daha önceki iptal kararındaki gerekçeleri ortadan kaldırmadığı için Yalı Kafe üzerine yapılan proje için yeniden yürütmeyi durdurma kararı verdiğini belirtti. İpek, Büyükşehir Belediyesi'nin eski Yalı Kafe alanını beton yığını haline getirmek için, imar plan değişikliği yoluna başvurduğunu hatırlatarak, "Buranın son halini gördüyseniz tamamen beton kütlesi haline gelmiş durumdadır. Bizlerde tabiki  mücadeleyi bırakmayarak tekrar mahkemeye verdik, mahkemede kararını açıklayarak, Büyükşehir Belediye Meclisinin aldığı yeni kararda, önceki davadaki mahkemenin iptal gerekçeleri giderilmediğinden dolayı tekrar yürütmeyi durdurma kararı vermiştir" diye konuştu.

HUKUK TANIMIYOR İDDİASI

İYİ Parti Grup Başkanvekili Ayhan Ayvaz da Büyükşehir Belediyesi'nin hukuk tanımadığını daha önce alınan yürütmeyi durdurma kararını işlevsiz hale getirmek için, imar plan değişikliği yaptığını kaydetti. Ayvaz,
"Büyükşehir Belediyesi, burada uygulayacağı projede asla betonlaşma olmayacağını söylemişti. Ancak söyledikleri gibi olmadı. Yalı Kafe alanında yapılan proje tamamıyla beton yığını. Bu nedenlerle daha önce projeye dava açtık ve mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. büyükşehir Belediyesi, mecliste imar plan değişikliği yaptı. Bu yeni imar plan değişikliği için de Millet İttifakı meclis üyeleri olarak dava açtık. Mahkeme bu davada yürütmeyi durdurma kararı verdi. Büyükşehir Belediyesi'nin bu mahkeme kararı ile inşaatı durdurması gerekiyor. Ancak oraya telafisi mümkün olmayan devasa bir beton yığını yapıldı. Bu zararın nasıl giderileceği de merak konusu."

Haber Kaynak: Haydar ÖZTÜRK

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.