Samsun Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, son 4 yıldır İlaç Fiyat Kararnamesi’ne geçici maddelerin eklendiğini ancak düzenlemelerin günümüz koşullarına uymadığını belirterek, "Ecza deposu ve eczaneler kanalında hiçbir şey yapılmadığı için sıkıntı devam edecektir" dedi.

ADIMI YETERSİZ BULDULAR

Kamuoyunun ve eczacıların yaşadığı ilaç krizine karşı Sağlık Bakanlığı, ‘İlaç Fiyat Kararnamesi’nde güncelleme yaptı. Buna göre, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan avro kuru yüzde 36,77’lik artışla 7,86 TL’den 10,76 TL’ye yükseldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilaç bulunamaması sorununa karşı şubat ayında yapılması gereken fiyat güncellemesinin erkene çekilerek ilk adımının atıldığını söylese de eczacılar bu adımın yetersiz olduğunu düşünüyor.

RAHATLAMA SAĞLAMAZ

İlaç Fiyat Kararnamesi'nde yapılan düzenlemeyle ilgili Samsun Medya Grubu'na açıklamalarda bulunan Karacan, "Her yıl aralık ayında imalat ve patent durumuna göre gelen bir güncelleme vardı. Avro kuru güncellemesi şubat ayında oluyordu. 21 Aralık'taki güncellemeyi erkene aldılar. Şubatta yapmaları gereken avro kuru düzenlemesi önceki gece devreye girdi. Ama açıkçası bununda piyasa koşullarında sektörü rahatlatmayı sağlayacağını düşünmüyoruz. Çünkü sağlık sektörü, ilaç yoklukları, nöbetçi eczane kuyrukları var. Üç aydır yaşamadığımız nöbetçi eczane kuyrukları yaşıyoruz. Bunun sebebi ilaç yoklularıydı. Yapılan düzenleme üretici ayağını biraz rahatlatır" dedi.

HALA ENDİŞELERİMİZ VAR

Yapılan düzenlemeyle piyasaların birkaç ay sonra yine aynı sıkıntıları yaşayacağını kaydeden Karacan şunları söyledi:

"Avro kuru 7.81'di. 10.75'e çıkarıldı. Güncel avro kuru 20'lere dayanmış durumda. Hala 3'te birinden yarısına çıkartıldı gibi düşünürsek, üreticiyi biraz rahatlatır. Ama çok sürmeyecektir. Ama bakanlık onun da sinyalini verdi. İlaç güncellemesini, bizden artık 6 ayda bire çekebiliriz dedi. Sağlık sektörü sadece ilacı üretmekten ibaret değil. Ecza deposu ve eczaneler kanalında hiçbir şey yapılmadığı için sıkıntı devam edecektir. İlaç fiyatına zam geldikçe ecza depolarının ve eczanelerin karlılığı düşer. Hala endişelerimiz var."

Haber Kaynak: Merve İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.