SAMSUN'DA ECZACILAR EYLEME HAZIRLANIYOR

Samsun Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, "Biz sorunlarımızı bakanlara, bürokratlara, kurumlara anlattık ama çözemedik. 16 Ekim'de Ankara'da meydanlardayız. Dertlerimizi anlatıp, haklarımızı arayacağız. Biz hak ettiklerimizi alamadığımız takdirde eczane kapatma dahil her türlü eyleme hazır olduğumuzu ifade ediyoruz" dedi. 

SORUNLAR KATLANARAK ARTTI

Karacan, özellikle pandemide yaşanan kapanmaların ardından ve enflasyon yükleşleriyle birlikte sorunlarının katlanarak arttığını belirterek "Yaşanan ekonomik koşullarda her kesime belirli pencereler açılıyor. Biz de bunlardan üzerimize düşeni istiyoruz. İlaçların fiyatlandırılması avro kuruna göre belirleniyor. Bugün ilaçta uygulanan avro kuru 7.81. Oysa 18,50 civarında dönen bir avro kuru mevcut. Üreticiler, fiyatlandırmayı 7.81 lira üzerinden yapıyor. Bununla birlikte maliyetini kurtarmayan ilaçlar ortaya çıkıyor. Dolayısıyla üreticiler, ilaç üretmekten imtina edebiliyorlar" dedi.

"İLACA ERİŞİM SIKINTISI"

Vatandaşların da ilaca erişimde sorunlar yaşandığını kaydeden Karacan, "Biz sahada ilaç yokluklarıyla savaşıyoruz. Hastalarımıza, 'senin ilacını bulamıyoruz' demek istemiyoruz. İlaca erişim sorunu dozu artarak devam ediyor. Kriz boyutuna doğru gidiyor. Gitmemesi için de önlemlerin alınması gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz. Yaşanan sorunlardan vatandaşlar da etkileniyor. Biz devlet adına tahsilatlar yapıyoruz. Hastanın eczaneye ödeyip, devlete aktarılan bedeller de artmış durumda. Bugün raporlu bir tansiyon hastası eczaneye 200 liraya kadar ücret ödeyip çıkmak zorunda kalabiliyor. Bu da ilaca erişimin önüne geçen nedenlerden biri" ifadelerini kullandı.  

ECZANELER KAPANABİLİR

Karacan sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Eczanalerde ilaç fiyatlandırmasından sonraki ilaç karlılığı kademelere göre yapılıyor. Enflasyonun bu kadar yüksek olmadığı zamanlar eczacılar bunu dert etmedi. Fakat bundan 2-3 sene öncesinin 10 lira, 20 lira, 50 liranın, bugünkü rakamlarla aynı olmadığını biliyoruz. 18 yıldır güncellenmemiş olan bu baremlerin de artık eczacıların nefes alabilmesi için güncellenmesini talep ediyoruz. Bunların yanında artan eczacılık fakültesi sorunları var. Türkiye'de eczalık fakültelerinin sayısı 60'ı geçti. 2011 yılında 'Vizyon 2023' adı altında Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı araştırmada Türkiye'de 37 bin eczacıya ihtiyacımız olacağı belirtiliyorken, bugün 40 bini geçmiş durumdayız. Biz sorunlarımızı bakanlara, bürokratlara, kurumlara anlattık ama çözemedik. Zaman zaman yayımlanan genelgelerle daha kötü duruma düştük. Sonrasında bir eylemlik süreci planlandı. Biz 16 Ekim'fde meydanlardayız. Dertlerimizi anlatıp, haklarımızı arayacağız. Biz hak ettiklerimizi alamadığımız takdirde eczane kapatma dahil her türlü eyleme hazır olduğumuzu ifade ediyoruz. Bizim amacımız hak almak."

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.