Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Yenerçağ, vatandaşların yemek yeme alışkanlıklarını değiştirerek ve egzersiz yaparak kalp-damar hastalıklarından korunabileceğini, düzenli hekim kontrolleriyle de kendilerini güvene alabileceğini ifade etti.
RİSK FAKTÖRLERİ
29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla hayati bilgiler veren Yenerçağ, "Kalp ve damar hastalıkları ülkemizde ve dünyada ölümlerin yaklaşık 3'te 1'ini oluşturmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün son verilerine göre 2030 yılında bu oran daha da artarak sayının 22 milyona ulaşması beklenmektedir. Bu nedenle kalp ve damar hastalıkları konusunda farkındalık oluşturmak için 29 Eylül önemli bir tarihtir. Hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol hastalığı, erkeklerde 45, kadınlarda 55 yaşın üzerinde olmak, sigara kullanımı ve maruziyeti, birinci derece yakınlarında erkeklerde 55 yaşın altında, kadınlarda 65 yaşın altında herhangi bir kalp ve damar hastalığına sahip olmak toplumsal olarak bilinen iyi kolesterolun 40 mg/dl'nin altında olması kalp ve damar hastalıkları açısından önemli saydığımız major risk faktörleri olarak yer almaktadır" dedi.
BÜYÜK ÖLÇÜDE ÖNLENEBİLİR
Kalp ve damar hastalıklarının yaşam tarzı değişiklikleri ve risk faktörlerinin kontrol altına alınmasıyla önemli ölçüde önlenebildiğini kaydeden Yenerçağ, "Sigaranın bırakılması ve sigaraya maruz kalmamak, tuzun kısıtlanması, stresten uzak yaşam, kilo alınmaması, Akdeniz diyeti dediğimiz doymuş yağ asitlerinden fakir, sebze meyve ve beyaz et türevlerinin daha çok tüketilmesi, haftada en az beş gün 30 dakika orta şiddette bir egzersizin uygulanması, önemli kardiyovasküler hastalıktan korunma kriterleridir. Hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol ve metabolik sendrom gibi kalp ve damar hastalığının önemli risk faktörlerinden olan, tedavi gerektiren bu hastalıkların tedavi uyumu ve takipleri de kalp ve damar hastalıklarından korunması için önem arz etmektedir.
ÖNERİLERDE BULUNDU
Vatandaşlara önerilerde bulunan Yenerçağ sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Özellikle 40 yaşını üzerindeki vatandaşlarımız bir kardiyoloji uzmanına başvurarak kalp ve damar hastalıkları riskini öğrenmeli, sigara kullanıyorlarsa sigarayı bırakmalı, tuzu kısıtlamalı, egzersizlerine devam etmeli, Akdeniz diyeti uygulamalı ve aile hekimlerine başvurarak kan şekerlerini, tansiyon düzeylerini, yüksek kolesterollerini öğrenmeli ve kalbini ödüllendirmelidir."
NEJLA KAYA
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.