Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı ile Terme Ziraat Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, geçen sezonki rekolte tahmininde 100 bin ton yanılan Uluslararası Sert Kabuklu Meyveler Konseyi'nin 2023 yılı  tahminini 810 bin ton açıklamasını 'yalan" olarak tanımladı.

100 BİN TON YANILMIŞTI

Her yıl toplanan Uluslararası Sert Kabuklu Meyveler Konseyi’nin (INC) 40. Kongresi, İngiltere’nin başkenti Londra’da 22-24 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirildi. Kongrede Türkiye’nin 2023 yılı fındık tahmini 810 bin ton alarak açıklandı. Konsey, 215 bin tokla birlikte toplam rekoltenin 1 milyon 25 bin ton olacağını tahmin etti. 2022-2023 sezonunda 830 bin 628 ton rekolte açıklayan konsey, Tarım Bakanlığı'nın 730 bin ton olarak gerçekleşme açıklamasıyla 100 bin ton yanılmıştı.

MANİPÜLASYON YAPIYORLAR

Ayvacık Ziraat Odaları Başkanı Erdal Avcı, INC'nın rekolte tahminiyle ilgili olarak SMG'ye yaptığı açıklamada, şu an fındık rekoltesi tahmini yapmanın akıllara zarar olduğunu belirterek, "Hiçbir kurumun hatta bakanlığın bile yapamadığını, hangi personelle, hangi teknik elemanla yapmışlar ve böyle bir veri elde etmişler önce onu açıklasınlar. Bunların her yıl yaptıkları oyun. Bunlar yurt dışına ihracatçılar tarafından senede 3-4 sefer gönderilen insanlar. Her sezon bu türlü manipülasyonu yapıyorlar. Fındık fiyatlarının aşağıya çekilmesi için bunu yapıyorlar. Veriyi bizlerle paylaşsınlar da bir görelim" dedi.

BOŞ KONUŞUYORLAR

Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün de açıklanan rekoltenin doğru olmadığını dile getirerek şunları söyledi: "Böyle bir rekolte olmaz, olamaz da. Geçen de Terme bölgesine dolu yağdı. Yüzde 15 hasar var. Çuvala girmeden hiçbir şey belli olmaz. Boş konuşuyorlar.  Rekolte belirleme çalışmaları daha yeni başladı, ekipler sahada. Uluslararası Sert Kabuklu Meyveler Konseyi'nin açıkladığı gibi bir rekolte olmaz. Tutturamazlar."

Merve İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.