Samsun Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Gökhan Demircioğlu, bazı kişilerce sağlık raporlarına  'ip atlayabilir, satranç oynayabilir, beden eğitimi dersine katılabilir, oturarak namaz kılabilir, iş yerinde yemek yemesi uygun değildir’  gibi açıklamalar eklenmesi talep edildiğini belirterek mevzuatın düzenlemesi talebinde bulundu.

Samsun'da yüzlerce uyuşturucu hapla yakalandı Samsun'da yüzlerce uyuşturucu hapla yakalandı

AİLE MERKEZLERİNDE KONULACAK TANI DEĞİL

Son günlerde yaşanan sorunlardan bahseden Demircioğlu şunları söyledi: "Bu sıralar en çok karşılaşılan sağlık raporu talebi ise hacı adaylarından istenen ‘Parmak izi yoktur’ ibaresinin İngilizce yazılı olduğu sağlık raporudur. Hacı adaylarının vize alabilmeleri için Suudi Arabistan’ın uygulamaya koyduğu ‘Saudi Visa Bio’ adlı uygulamayı indirmeleri ve on parmağın tamamının uygulama üzerinden okutmaları gerekmekte. Uygulamada sorun yaşayan hacı adayları müftülükler tarafından ‘parmak izi yoktur’ ibareli rapor için tarafımıza yönlendirilmektedir. Sizlerin de bildiği gibi parmak izi kimlik tanımlamak için kullanılan ve olası bir suça karışma durumunda delil niteliği taşıyan bir veridir. Herhangi bir nedenle parmak izi yüklenemeyen hacı adaylarına verilecek ‘Parmak izi yoktur’ ibareli rapor olası bir adli olay durumunda hekimi  5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 281. maddesine göre ‘’Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme’’ nedeniyle suçlu duruma düşürebilmektedir. Hepimizin kimlik veya pasaport alırken parmak izi kayıtları devletimizin ilgili birimlerinde bulunmaktadır. Ayrıca ‘adermatoglifya’ denilen parmak izi yokluğu çok ender görülen bir durumdur ve aile sağlığı merkezleri şartlarında konulabilecek bir tanı değildir." 

HALA ÇÖZÜME KAVUŞMADI 

Daha önce birçok kez federasyon aracılığıyla Sağlık Bakanlığı’na iletilen usule aykırı rapor sorununun hala çözüme kavuşmadığını kaydeden Demircioğlu, "Silah kullanmak için alınan raporla profesyonel spor yapmak için alınan raporda bakılacak kriterler ve yapılacak muayeneler aynı olabilir mi? Bu farkları o konuda Sağlık Bakanlığı’nın çıkardığı mevzuatlar ortaya koyar. Ortada hukuki ve bilimsel dayanağı olmayan raporun olası bir anlaşmazlık durumunda mahkeme tarafından yok sayılması hem raporu alanı hem de raporu veren hekimi zor durumda bırakabilmektedir. Ayrıca raporu alamazsa işinin hallolmayacağını düşünen vatandaşa durumu izah etmek zor olmakta, bu durum şiddet doğurmaktadır.  Vatandaşlarımızdan ricamız sağlıkla ilgili konularda sağlık personelinin bilgilerine güvenmeleri ve gereksiz rapor istenmesi durumunda yetkililere bunun bildirimini yapmalarıdır. Aksi takdirde yakında her yapılan iş için bir rapor talebi olacak ve ülkemiz rapor çöplüğüne dönecektir" dedi.

ELVAN İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.