Samsun'da TOKİ tarafından inşaa edilen Toybelen Sanayi Sitesi'ndeki dükkanların fiyatının 3 kat artırılmasına isyan eden Gülsan Sanayi Sitesi esnafı, hayallerinin yıkıldığını belirterek, "Biz bu paraları nasıl öderiz? Yetkililerden yardım bekliyoruz" diyerek çağrıda bulundu.

Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak kentsel dönüşüm dolayısıyla Gülsan Sanayi Sitesi esnafı için Toybelen'e yapılan ve anlaşma sağlanan yeni sanayi sitesindeki 100 metre karelik dükkanların 320 bin lira + KDV'den 720-850 bin + KDV'ye, 200 metrekare dükkanların ise 580 bin lira + KDV'den 1 milyon 496-1 milyon 918 bin + KDV'ye yükseltildi. Yapılan artışa tepki gösteren esnaf Samsun Medya Grubu'na bağlı Kanal S mikrofonlarından yetkililere seslendi.

VİCDANİ HESAP YAPILSIN 

Mustafa AY: Toybelen'e yapılan yeni sanayi sitesindeki 100 metrakare dükkanlar takribi olarak 720 bin, 850 bin bandında, 200 metrakare dükkanlar ise bir milyon 500 bin ile 2 milyon arasında oldu. Ciddi uçuk rakamlarla karşılaştık. Bu da bizim sevincimizi ve  mutluluğumuzu yarıda kesti, uykularımızı kaçırdı. Esnaf arkadaşlarımız bu fiyatlara dükkanları alamayız, biz bu şekilde dükkan sahibi olamayız diyorlar. Bununla ilgili gerekli adımların atılacağına inanıyoruz. Matematik hesabı değil bu, vicdani bir hesap. Esnaf ve sanatkara maliyet hesabı yapmaları üzücü olur. Memnun olduğumuz bu alanı terkederek, gittiğimiz yerde iş yapacağız ya da yapamayacağız. Garantisi olmayan bir alanda iş yeri kuracağız. Bunların hesabının her birinin bizim namımıza yapılarak, gerekli çalışmaların yapılacağına inanıyoruz.  

YENİDEN DÜZENLEME YAPILMALI

Kazım Can ŞEN: Çok kısa zamanda önce açıklanan dükkanların yeni fiyatları, her esnafı olduğu gibi bizi de fazlasıyla mağdur etti ve üzdü. Kimse o maliyetlerin altından kalkamayacak. Şimdi dükkan fiyatları insanlara bu şekilde sunuldu. Biz de oturduğumuz yerde düşünüyoruz. Aylık ne kadar kazanacağız ki bu dükkanları ödeyebilelim. Şimdi tüm esnafda olduğu gibi bizde de dükkanları alabilecek miyiz korkusu başladı. Dükkan fiyatlarına baktığınızda artış belli. Ekonomik durumlardan dolayı maliyetlerin arttığını söylüyorlar. Bu ekonomik durumu idare edenler de bu devletin kendi yetkilileri. O zaman bize bu dükkanları yapanlar ile devleti yönetenler kendi aralarında bir araya gelecekler, bu fiyatların ortalama bir ustanın ödeyebileceği, bir esnafın ödeyebileceği şekilde yeniden şartlandırıp önümüze sunacaklar. Biz istiyoruz ki, devletin bu kurumla ilgili yetkililerinden, birimlerinden artık fiyatların esnafın ödeyebileceği makul seviyeye getirilmesi. 

ÇOĞU ARKADAŞIMIZ ÖDEYEMEZ

Mustafa BAYAR: Şu anda yaşadığımız olayan sanayimizin kanayan yarası. Yeni yapılanmayla beraber insanların bir umudu vardı. En son gelişmelerle beraber önümüze koyulan rakamlar insanları şaşırttı. İster istemez bir olumsuzluğa sevk etti. Bu rakamları bir çok esnaf arkadaşımız ödeyemeyecek ve ödemekte zorlanacak. Günümüz şartlarında ekonomik durumu çok iyi olmamakla beraber rakamların bu seviyelere gelmesi insanların kafalarında bir soru işareti oluştu. Acaba ödeyebilecek miyim? Hatta ara ödemelerde bile bir çok insanımız krediye başvurdu.

           

HAYALLERİMİZ YIKILDI

Abdullak İŞLEK: 21 senedir esnafım şu anda bile kiracıyım. Biz bir hayal kurduk dükkan sahibi olalım diye. Kayıtlarımızı yaptırdık. Fiyatlarımız o zaman da yüksekti. Bir çalışma yapıldı, düzenlendi. Ama şu anda TOKİ'nin açıklamış olduğu fiyatlar bizi şoke etti, bütün hayallerimizi yıktı. Bu noktada büyüklerimizden bir çare bekliyoruz. Yoksa hayallerimiz gerçekten yıkılacak. Biz dükkanları alamaz durumdayız. Bu taksitleri bizim tornavidanın ucuyla 3-5 kuruşla ödeme şansımız kesinlikle yok. Biz devlet büyüklerimizden bir çare istiyoruz. Bu şartlarda bizim dükkan sahibi olma şansımız yok. 

BU FİYATLARA ALAMAYIZ

Şaban İlhan GEBESOY: Yaklaşık 97'den bu zamana kadar Gülsan sanayimizdeyiz. Toybelen Sanayi Sitesi, güzel olacaktı ama fiyatların 2-3 hatta 4 katı artış olduğundan dolayı dükkanımızı sanırım alamayacağız. Toybelen Sanayi Sitesi'nde rakamları düşük bekliyorduk biz. Yetkililerden bizi gözetmelerini istiyoruz.  

AYDA 25 BİN LİRA NASIL VEREYİM?

Yunus Emre SEZGİN: Ben buraya 5 bin lira kira veriyorum. Taşınacağımız yerden benden tahsil etmek istenen ücret 25 bin lira. Ben 5'i veremiyorken bu ekonomik şartlar altında, 25'i nasıl vereyim? 1 milyon 800 bin liradan bahsediliyor. Bu rakamlar, çok büyük rakamlar. Aylık 25 bin zaten kazansam bu işi artık yapmam ki. Biz aşırı derecede mağduruz. Ne olacak, ne bitecek, sanayi olarak taşınmasak mı, gitmesek mi, başka bir yere dükkan mı açsak, başka bir iş koluna mı yönlensek yani napacağımızı bilmiş durumda değiliz. Esnaf olarak önümüzü göremiyoruz. Durumumuz çok kötü. 

Haber Kaynak: Esra VURAL 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.