Samsun ili 17 ilçesiyle birlikte Orta Karadeniz'in gözde şehirlerinden birisidir. Samsun'un kuruluşu Osmanlı imparatorluğu döneminde Kanuni Esasi içerisinde bir batılılaşma hareketi ortaya çıkmıştır. Samsun ilinin ilk adı Amisos olarak bilinmektedir. Amisos ismi Palaskaçadan gelmektedir.

SAMSUNDA YAŞAYAN İLK İNSANLAR KİMLERDİR?

Samsun'da yaşayan ilk insanların Gaşkalar olduğu bilinmektedir. Bu bilgi yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkmıştır. Samsun'da bulunan Mert Irmağı kenarına şehirdeki yaşayan diğer insanlarla birleşerek Gaşkalar bir şehir kurmuşlardır. Samsun daha sonra Hititlerin egemenliğine geçerek Hitit şehri olmuştur. Frigler gelerek bu egemenliği yıkmıştır.Daha sonra Kimmerlerin eğemenliği olmuş fakat Kimmerler Lidya Kralı'na yenilmiş ve şehir Pers imparatorluğuna geçmiştir. Perslerin hakimiyeti çok uzun sürmemiş Büyük iskender şehri almıştır ve şehir Makedonyalıların eline geçmiştir. Son olarak Roma ve Bizans hakimiyetinden sonra en sonunda Samsun Türklerin olmuştur. 

Samsun ilinin coğrafi konumu itibariyle önemli bir limana sahip olması şehre değer katan unsurlar arasındadır. Samsun kuruluşundan itibaren bu zamana kadar önemli bir sahil kenti olmuştur. Samsun kurtuluş savaşı yıllarında Atatürk'ün 19 Mayıs 1919 yılında Samsun'da başlattığı mücadeleye Bandırma vapuruyla bu limandan çıkmıştır. 

Samsun, yine sahil kenti olması dolayısıyla turizm açısından kum, deniz ve güneş üçlüsünde aktivite olarak olanak sağlayan bir şehirdir. Samsun kış turizmi içinde  oldukça zengin bir şehir olma özelliği taşımaktadır.Samsun ve ilçelerinde bulunan alternatifler şehri vazgeçilmez kılmaktadır. 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.