Kanal S ekranlarında konuşan Samsun Romatem Hastanesi Uzman Psikolog Serkan Genç,  "Nöropsikoloji açısından alzheimer", "Alzheimer ne zaman başlar?", "Alzheimer öncesi evre nedir?", "Alzheimerde müdahele yöntemleri?" konularına ilişkin konuştu. 

İşte Samsun Romatem Hastanesi Uzman Psikolog Serkan Genç'in değerlendirmelerden öne çıkanlar; 

NÖROPSİKOLOJİ AÇISINDAN ALZHEİMER 

Alzheimer hastalığı ilk olarak beynin hipokampüs dediğimiz yapılarını tutuyor. Bu beyin yapısı hafıza işlevlerinde oldukça kritik. Sağlıklı bir insanda hafıza süreci şöyele işliyor; ilk olarak dikkatimizi vererek bilgiye odaklanmaktayız.Kısa süreli hafıza depolarına almaktayız daha sonra hatırlayabilmek için bu kısa süreli hafızadaki bilgiyi uzun süreli hafızaya aktarmaktayız.

Beyin yapısı hipokampüs dediğimiz yapılar bilginin sağlamlaştırılıp, uzun süreli belleğe aktarılmasından sorumlu. Alzheimerdan da buraların etkilendiğini görüyoruz. Hasta yakınlarından şöyle bir söylenim duyuyoruz; yeni bir bilgi öğrenmekte sorun yaşıyoruz ancak eski bilgileri çok iyi hatırlıyor şeklinde bir beyan vermekte. Bunun sebebi aslında belelk depolarının sağlam olması ancak bilgiyi sağlamlaştıracak yeni bilgikeri etkileyecek yapıların hasarlanmış olmasındandır.

ALZHEİMER NE ZAMAN BAŞLAR?

65 yaş üzeri bireylerde görülen sinsi bir başlangıçlı ve ilerleyici bie hastalıktır. Sinsi başlangıçlı diye vurgulana şey aslında tanı koyulmadan yıllar önce başlamasına dayanır. Evre 1, evre 2, erken evre ,orta evre, ileri evre diye bahsediyoruz ancak aslında tanı koyulmadan öncesinde de evreler mevcut. İlk olarak klinik tanı koyulmadan önce başladığını söylemiştim ki bilimsel çalışmalar bize bu sürecin 20 yıl kadar uzanabildiğini söylüyor yani hasta bize geldiğinde alzheimer tanısı aldığında, yıllar öncesind esüreç başlamış oluyor . Günümüz bilimsel çalışmaların özellikle alzheimer  öncesi evreye odaklandığını görüyoruz çünkü uyguladığımız tedaviler sınırlı etki gösteriyor. 

ALZHEİMER ÖNCESİ EVRE NEDİR?

Alzheimer öncesinde hafif bilişsel bozukluk olarak adlandırılan bir evre var. Bu evrede hastalar unutkanlık şikayeti yine yaşamkata ancak bu unutkanlık hastanın günlük yaşantısını etkileyecek şekilde değil. Genellikle küçük unutkanlıklar olarak adlandırılır. Bu hastalığı erken tanılayabilmek için bize fırsat vermekte bu evredeki hastalar sıklıkla gözden kaçırılır.

ALZHEİMER MÜDAHALE YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Beyin uyarım yönetemi dediğimiz tiliseis, iki adet elektrotla aslında hastanın beynine düşük dozda bir elektirik akımı iletmekte, oldukça güzenli bir yöntem ve her hangi bir yan etkisi bildirilmiyor. Bu yöntemle beyin aktivitesini aslında değiştirebilmekteyiz ki son yapılan araştırmalarda bunun bize hafızayı güçlendirebildiğini, zihinsel becerileri arttırabildiğini göstermekte özlelikle biz alzheimer hstalarında, hafif bilişsel bozukluk düzeyinde yakalayabilirsek hastaları o evrelerde uyguladığımızda aslında daha güzel yanıtlar alıyoruz.

Bu yönetmin ajantajı bize kolay uygulanabilir olması, etki düzeyinin yüksek olması ve gittikçe artan çalışmalarla ne kadar etkili olduğunu görebilmekteyiz. Hastalata 20 seans ve 20 dakika şeklinde uyguluyoruz.

Ekstra bir müdahele yönetemi daha var. Bilişsel rehabilitasyon dediğimiz bir yöntem. Hastalarımıza nöromodilasyon uygulamasının yanı sıra sıkı bir zihinsel egzersiz programına tabi tutuyoruz. Nerden başlayacağız? sorusunun cevabını nöropsikolojik değerlendirmeden almaktayız. Hastanın bozulan bilişsel işlevlerine yönelik bir profil çıkarıp bu profil üzerinden hastalara yoğun egzersiz yaptırıyoruz. Hastalığın ilerleme sürecini yavaşlatıp, hastanın şikayetleri azaltabiliyorz. her iki yöntemi bir arada uyguladığımızda aslında çok güzel yanıtlar alabilmekteyiz.

Unutkanlık şikayetini azaltabiliyoruz özellikle ilaç hekimle birlikte kombine ilerlediğimizde ayrıyetten zihinsel egzersiz programlarından bu bilişsel rehabilitasyon dediğimiz uygulamalar kanıt düzeyi yüksek uygulamalar bir şekilde fayda görüyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.