SAMSUN PROTOKOLÜNDEN CUMHURİYET BAYRAMI NESAJI

Samsun Valisi Dr. Zülkif Dağlı başta olmak üzere siyasler, kamu kurumlarının müdürleri ve STK temsilcileri, 'Cumhuriyet'in 99. kuruluş yıldönümü vesilesiyle kutlama mesajları yayımladı. 19 Mayıs 1919’da 'Cumhuriyet'i kurmak için 18 arkadaşıyla Samsun’a ilk adımı atan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anan protokol üyeleri, Cumhuriyet’in ortak değer olduğunu söyledi.

"SONSUZA DEK YAŞAYACAK"

Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif DAĞLI: Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde 19 Mayıs 1919’da Samsun’da ilk adımı atılan Millî Mücadele’nin zaferle neticelenmesinin ardından, Büyük Önder Atatürk’ün Türk milletinin tabiat ve şiarına en uygun idare şekli olarak ifade ettiği Cumhuriyetimizin 99’ncu yıl dönümüne ulaşmanın onurunu ve haklı gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Tarihte eşine az rastlanır bir destanla, yokluklar ve imkânsızlıklar içinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin hangi şartlarda ve hangi kahramanlık destanlarıyla kurulduğunu gelecek nesillere aktarmak öncelikli görevlerimiz arasında olmalıdır. Atatürk’ün aziz milletimize en büyük emaneti olan Cumhuriyet’in erdemlerine, kazanımlarına ve temel haklarına sahip çıkarak sonsuza dek yaşatmak, ülkemizin aydınlık geleceği için çalışmak, mücadele etmek ve gerektiğinde fedakârlıkta bulunmak hepimizin ortak sorumluluğudur.

"GURUR VE HEYECANLA"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem KARAASLAN: Milletimizin istiklal ve istikbaline canı pahasına sahip çıkacağını ve hürriyetinden ödün vermeyeceğini tüm dünyaya ilan ettiği Cumhuriyetin İlanı’nın 99. yıl dönümünü büyük gurur ve heyecanla kutluyoruz. İlelebet yaşatma kararlılığında olduğumuz Cumhuriyetimiz, Kurtuluş Savaşı’mızın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde milletimizin fedakârlığı ve tarihe altın harflerle yazılan kahramanlıklarla kurulmuştur. Cumhuriyet, millet iradesinin üzerinde güç tanımamaktır. Antidemokratik yollardan medet umanlara, muhtıra ve darbeye teşebbüs edenlere geçit vermemektir. 

"ORTAK SORUMLULUK"

AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Yusuf Ziya YILMAZ: Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kadın, erkek, genç, yaşlı demeden tüm halkımızın kahramanlıkları, fedakarlıkları sonucu 29 Ekim 1923 yılında kurulan Cumhuriyetimiz, bizler için büyük bir destan ve onur kaynağıdır. 99 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin tüm olumsuz şartlara rağmen Türk Milleti'nin azmi, bağımsızlık kararı, birlik ve beraberliği sayesinde kurulduğu, bizlere emanet olduğu hiçbir zaman unutulmamalıdır. Türk Milleti'nin kanı, canı ve eşsiz emekleriyle kurulan Cumhuriyetimizi, tüm değerleriyle sonsuza değin yaşatmak hepimizin vazgeçilmez ortak sorumluluğudur. 

"EN BÜYÜK GÖREV"

CHP Samsun Milletvekili Neslihan HANCIOĞLU: Bugün, vatanımızın kuruluşunun, bağımsızlığımızın, ulusal egemenliğimizin, birlik ve beraberliğimizin simgesi olan Cumhuriyetin ilanının 99’uncu yılını ve en büyük bayramımız olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı tarifsiz bir onurla ve büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Cumhuriyet’imizin 99 yıllık süre zarfında bizlere sunduğu kazanımları korumak, bu kazanımları evrensel değerlerle yoğurarak gelecek nesillere taşımak, egemenliğin asıl sahibi olan milletimizin düşüncelerini özgürce ifade edebildiği, adaletin ‘hukukun üstünlüğü ilkesi’ ışığında teminat altına alındığı bir Türkiye’yi inşaa etmek üzerimize düşen en büyük görevdir.

"KİMSESİZLERİN KİMSESİ"

CHP Samsun Milletvekili Kemal ZEYBEK: Kurtuluş Savaşının Başkomutanı, Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef gösterdiği “muasır” medeniyet seviyesine ulaşmak için; Cumhuriyetin ilanı ve Atatürk devrimleri ile aydınlanma süreci hız kazanmıştır. Cumhuriyet döneminde ülkemizde demokrasi zaman, zaman kesintiye uğratılmaya çalışılsa ve iç çatışmalar yaşansa da, tüm bu süreçleri aşmamızda Atatürk ilkeleri önemli bir etken olmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz! En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır” diyerek bilimin ışığından gidilmesini ve “Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsedir.” 

"BİRLİĞİMİZİN SİMGESİ"

Samsun İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer URHAL: Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 19 Mayıs 1919'da Samsun'da başlatılan milli mücadelenin büyük zaferle noktalanmasıyla kurulan; birlik ve beraberliğimizin en büyük sembolü olan Cumhuriyetimizin 99. kuruluş yıl dönümünü kutlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. Aziz şehitlerimizin kanlarıyla ve milletimizin büyük mücadelesi ile kurduğu Cumhuriyetimizin müdafaası ve muhafazası her şeyden önemlidir. Türk Polis Teşkilatı olarak bizler de ecdadımızın mirasına sahip çıkacak, milletimizin huzur ve güvenliği için özveriyle çalışmaya devam edeceğiz.

"ASLA VEZGEÇİLMEYECEK"

Canik Belediye Başkanı İbrahim SANDIKÇI: Cumhuriyetimizin kuruluşunun 99. yıl dönümüne uluşmanın gururu ve sevinci içerisindeyiz. Aziz milletimiz her türlü zorluğa rağmen bağımsızlık uğruna Kurtuluş Savaşı’nda vatan topraklarını savunmuş, işgalcileri ülkemizden bertaraf ederek Cumhuriyeti bizlere armağan etmişlerdir. Cumhuriyet, bizler için sadece bir yönetim şekli olmaktan ziyade, tarihi kahramanlıklarla ve zaferlerle dolu milletimizin hürriyetinden ve birliğinden asla vazgeçmeyeceğinin en açık göstergesidir.

"GÜNEŞ GİBİ DOĞDU"

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil DEVECİ: Bugün, sahip olduğumuz her şeyi, kimsesizlerin kimsesi olan Cumhuriyetimizin 99. yıldönümünü kutluyoruz. Bu toprakları vatan yapmak uğruna verilen destansı mücadelelerin sonunda bir güneş gibi doğan Cumhuriyet, bizlere ulus olma yolunda önemli bir bilinç kazandırmıştır. Türk milletinin esaret altında tutulamayacağı ve iradesi karşısında hiçbir gücün duramayacağını, biz, Cumhuriyetimiz ile tüm dünyaya ilan ettik.  İnsanlık tarihinin en büyük liderlerinden biri olan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün en önemli devrimi Cumhuriyetimize ilelebet sahip çıkmak, vatanımızın bölünmez bütünlüğünü savunmak, Atatürk Devrimlerini korumak en asli vazifemizdir. 

KARDEŞLİK VURGUSU

AK Parti Samsun İl Başkanı Av. Ersan AKSU: Şanlı tarihimizin altın halkalarından biri olan gurur günümüzü hem Samsun hem de dünyanın dört bir yanında millet olarak hep birlikte büyük sevinç içerisinde kutluyoruz. Geçmişten günümüze tarihi boyunca büyük destanlar yazan milletimiz, bundan 100 yıl önce de tek yürek olarak istiklal ve istikbal mücadelesini ortaya koymuş ve Gazi Mustafa Kemal önderliğinde Cumhuriyetimizi kurmuştur. Tarihinden aldığı inanç ve ruhla bugün de tüm sinsi tuzakları, saldırıları ve darbe girişimlerini püskürterek yoluna devam eden milletimiz birlik, beraberlik ve kardeşlik dayanışması içinde Cumhuriyetimizin  100. yılına, 2023'e emin adımlarla ilerliyor. 

"EN DEĞERLİ MİRAS"

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki MURZİOĞLU: Cumhuriyet'in ilanı, tarihimizin en önemli, en gururlu ve en değerli mirasıdır. Cumhuriyet, sahip olduğumuz en anlamlı ortak değerimizdir. Cumhuriyetimiz bir asra yaklaşan süreç içerisinde her geçen gün daha da güçlenmiş ve köklenmiştir.  Millet iradesine duyulan saygı, ülke yönetimi anlamında en güzel erdemdir. Egemenlik millete aittir. Bunu hiçbir zaman unutmadan, Cumhuriyet'imizi ilelebet yaşatacağız.

"DAHA KARARLI VE  DİRENÇLİYİZ"

ADD Samsun Şube Başkanı Dr. Işık ÖZKEFELİ: Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘En büyük eserim’ dediği ve en büyük bayram ilan ettiği Cumhuriyetimizin 99.yılı Ulusumuza kutlu olsun. O, sadece bağımsızlığı tehlikeye girmiş milletini emperyalist güçlerden kurtaran bir asker olmadı. Bu kurtuluş mücadelesini, Türk Milletinin çağdaş dünya ile bütünleşmesini sağlayan 'Cumhuriyet' rejiminin kurulması ile taçlandıran büyük bir devlet adamı, önder oldu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk; Türkiye Cumhuriyeti'nin ilelebet payidar kalacağını söylerken, gelecek kuşaklara 'Cumhuriyetin savunulması' görevini de vermişti. Cumhuriyetimizin 99. yıl dönümümde, onu her zamankinden daha kararlı ve dirençli olarak koruma ve kollama azim ve kararı içinde kutluyoruz.

Ömer Faruk KOCABAŞ

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.