Samsun, hem coğrafi konumu hem de farklı alanlarda sahip olduğu potansiyelle Türkiye'nin önemli şehirlerinden birisi...

Klasik olacak ama dört ulaşım ağına sahip bir şehirden söz ediyoruz. Yani ürettiğiniz bütün ürünleri başka diyarlara ulaştırmanız ya da tam tersi şehrinize yatırım, turist çekmeniz çok kolay... Her seçenek, elinizin altında...

Bafra ve Çarşamba gibi iki önemli ovaya sahip bir şehir Samsun... Kolay kolay hiç bir şehre nasip olmayacak bir velinimet.

Önemli sağlık kuruluşları, farklı ilçelerdeki önemli tarihi ve turistik değerleri ile turizme göz kırpıyor adeta Samsun. Ancak ne var ki turizm pastasından istenilen payı bir türlü alamayan bir şehir de yine Samsun.

Bafra, Yakakent, Ayvacık, Terme, Çarşamba, Kavak, Havza, Ladik, Vezirköprü her biri tarım, turizm, sanayi gibi ayrı ayrı potansiyellere sahip.

Ancak ne var ki bütün bu avantajlara sahip olmasına rağmen Gelişmişlik Endeksi'nde sahip olduğu potansiyellere oranla çok geride kalan bir Samsun ile karşı karşıyayız.

Samsun Medya Grubu Yayın Kurulu Başkanımız Necdet Uzun da köşe yazısında bu konuya çok güzel değinmiş.

Ben de yaşadığımız şehir olan Samsun için oldukça önemli gördüğüm için bu konuya dikkat çekmek istedim.

Peki Samsun ve ilçeleri neden istenilen sıçramayı bir türlü yapamıyor? Neden ilçelerimiz, dolayısıyla Samsun geride kalıyor?

Evet belki geçmişe oranla epey yol alındı. Ancak bunun asla yeterli olduğunu söylemeyiz.

Samsun'un yarısı kadar potansiyele sahip olmayan, konum olarak Samsun'un avantajlarına nasip olmayan şehirler alıp başını giderken, Samsun'un günden güne geriye düşmesi, gençlerimizin başka şehirlere göçmesi, yıllar önce belki de ilçelerimiz kadar olan illerin yaşadığımız şehri sollaması bizleri elbette üzüyor.

Yeterli tanıtımı yapamayan, yeterli yatırımı çekemeyen Samsun'un bu yarasına mutlaka neşter vurulmalıdır.

Gerekli eksiklikler bir an önce tespit edilmeli, Samsun'un ilçeleriyle birlikte bir bütün olarak gelişiminin önü açılmalıdır.

Samsun, adına, tarihine ve potansiyeline yakışır atılımı mutlaka yapmalıdır.

Bunu yapacak olan da bu şehrin dinamikleridir...