Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, muhalefetin AFAD raporlarını hatırlatarak, imara açılmasına karşı çıktığı Kürtün Vadisi'nde geri adım attı. Demir'in zeminde sorun olduğunu ve vadide yapılaşmaya izin vermeyeceğini açıklaması, daha önce tartıştığı meclis üyeleri tarafından şaşkınlıkla karşılandı.

RAPORDA YER ALMIŞTI

Geçen şubat ayındaki meclis plan raporlarında, 251,67 hektar planlama, 125,84 hektar net konut alanı ile nüfusunun ise 15 bin 700 olarak hesaplandığı Kürtün Vadisi projesinde, Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanvekili Nihat Soğuk, tepkilere karşı "Yatay mimari olacak" demişti.

ŞAŞIRTAN AÇIKLAMA

Başkan Demir, gelişmeler yaşanırken, son yaptığı açıklama ile herkesi şaşırttı. Demir, “Kürtün Vadisi plansız bir alandır. Orada çok ciddi problemler var. Biz oraya plan yapıyoruz. Zemin sıkıntıları var. Jeofizik ve jeolojik etütleri yapıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte çalıştık. Meclise getirdik ve şu anda jeofizik raporlarını tekrar inceliyoruz. Uzman ekibi de genişlettik. Yapılaşma asla vermiyoruz. Samsun'da ‘yapılaşma yapıyormuşuz’ gibi algı oluşturmaya çalışanlar var. Asla öyle bir şey söz konusu değildir. Kürtün Vadisi’nin korunduğu harika bir proje olacak” ifadelerine yer verdi.

ÇELİŞKİLİ İFADELER

Bu arada, Mimarlar Odası Samsun Şubesi Kent İzleme Komitesi Üyesi İshak Memişoğlu, Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Meclis Üyesi Hasan İpek ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Ayhan Ayvaz tarafından, Demir'in son açıklaması çelişkili bulundu.

TUTARLILIĞI BULUNMUYOR

Meclis plan açıklama raporunda, Kürtün Vadisi'nde 15 bin 700 nüfus planlandığının yazdığının altını çizen Samsun Şubesi Kent İzleme Komitesi Üyesi İshak Memişoğlu şunları söyledi:
"15 bin 700 insanı, var olan mevcut doğal halini düzenleyerek o alanın içinde mi yaşatacaklar? Bina yapmadan nasıl olacak o iş. Yani bu çok garip bir açıklama. Plan açıklama raporunda 15 bin 700 nüfustan bahsediliyor. 15 bin 700 kişiyi vadideki meyve ağaçlarının altına mı yerleştireceksiniz? 'Biz yapılaşmaya açmıyoruz' ifadesi bir yerel yönetime, kamu yönetimine yakışır bir açıklama değildir. Mustafa Demir, yeni bir algı oluşturmaya çalışmaktadır. Lakin geçen ay meclise gelen plan açıklama raporu onu söylememektedir. Her şey açık ve net bir şekilde plan açıklama raporunda belirtilmektedir. Orada 15 bin nüfusun planlandığı ve alanın yüzde 50'sinin yapılaşmaya açıldığı ifade edilmektedir. Mustafa Demir'in ortaya koyduğu söylemin tutarlılığı bulunmamaktadır. Eğer yeni bir anlayış ortaya koymak amaçlanıyorsa da şunu, (Biz var olan planı rafa kaldırdık. Evet o planlama doğru bir planlama değildir. Biz arazinin yapısına, şekline, ilçenin veya kentin ihtiyaçlarına göre yeniden burayı gözden geçireceğiz ve ele alacağız) demesi gerekmektedir."

RAPORLAR APAÇIK ORTADA 

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Meclis Üyesi Hasan İpek de Mustafa Demir'in açıklamalarına anlam veremediğini belirterek, "Meclisteki raporlarda her şey apaçık ortadadır. Kürtün Vadisi'nin bulunduğu alana konut yapılacağı ve nüfusunun 15 bin 700 olduğu hesaplandığı çok net bir şekilde ifade edilmiştir. Meclise gelen teklifte iki katlı yapılaşma öneriliyordu. Teklif zaten ortada. Bu açıklamalarla Mustafa Demir'in çeliştiğini görüyoruz" dedi.

ÇELİŞKİ SARMALI İÇİNDE

Başkan Demir'in yaptığı açıklamalarla kendisiyle çeliştiğini öne süren İYİ Parti Grup Başkanvekili Ayhan Ayvaz, bu ifedelerin meclise gelen imar komisyonu raporuyla çeliştiğini belirterek,
"Biz burada yapılaşma açılmasına karşı çıkıyorduk. Bu alan yapılaşmaya uygun değildir ve bilimsel raporlar ortadır. Orası çok riskli heyelan alanıdır. Her ne kadar kendileri bunu kabul etmeseler de raporlarda görüyoruz. Madem ki yerleşime açmıyor o kadar insanı nereye koyacak? Ayrıca burada Deveci Armudu'nun yetiştiği bir alan var. Burası son derece verimli tarım arazisi. Mustafa Demir söyledikleriyle çelişmekte. İlk önce bu çelişki sarmalından kurtulması gerekiyor. Ya da ne demek istediğini daha açık ifade etmesi gerekiyor" diye konuştu.

Haber Kaynak: Merve İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.