Samsun Kalesi'nin 1192 yılında Danişment'lilerin hüküm sürdüğü zamanlarda inşa edildiği tahmin edilmektedir. İlkadım ilçesi Kale Mahallesi Cephane Sokak’ta (Kuyumcular Çarşısı) yer alan Samsun’un ilk camisi olma özelliğini taşıyan Samsun Kalesi sık sık restore edilerek , günümüze kadar pek kez değişime uğramıştır. Üç farklı isimle bilinen bu kalenin diğer adları; Kale Kapısı Mescidi, Kale Camii ve Kuyumcular Camidir.

Samsun_Kalesi.png

SAMSUN KALESİ BEDDUA DOLU KİTABE İLE LANETLENDİ

Samsun'da bulunan bu kale türlerinin aksine farklı bir hikayeye sahiptir. 'Samsun Kalesi ‘tahrip kitabesi’ diye de adlandırabileceğimiz bir kitabede 'kalenin tahrip edilmesini emreden' bir söylem ile lanetlenmiştir.

samsun kalesiii.jpg

Samsun Kalesini onarmak isteyen kişilere ‘Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların bedduaları üzerine olması için bir kitabe yazılması ilgi çekici bir detaydır. Bugün Samsun Kalesinden hiçbir iz kalmamasının nedeninin bu lanet olduğu düşünülmektedir. Günümüze değin, Samsun Kalesinden geriye yalnızca lanet içeren bu kitabe kalmıştır. Samsun Kalesi asıl halinden pek çok şey kaybetmesine karşın, Anadolu'daki diğer mecitler kadar önemlidir.

Samsun Kalesine lanet yağdıran bu kitabede, yapıyı inşa ettiren kişiler olarak bilinen İlhanlı Devletinin hükümdarı Ebu Said Han ve İlhanlı Devletinin Valilerinden Noyan Timurtaş'ın adı geçmektedir. Bu isimler, söz konusu mimari yapıların Samsun'da en erken tarihe sahip mimari yapılar olduğunu ortaya koymaktadır ve bu durum kitabenin değerini arttırmaktadır.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN