Samsun 2. El Otomotivciler Sitesi'nde her cumartesi günleri kurulan ikinci el oto pazarındaki satıcılar 1 milyon üzerindeki araçların satılmadığını, vatandaşların paralarını bankalarda değerlendirdiklerini ifade ettiler. Ortalama 300 ile 700 bin TL arasındaki arabaların genellikle rağbet gördüğünü söyleyen galericiler, piyasanın canlanmasını umuyor.

"ARABA ARTIK YATIRIM ARACI DEĞİL"

Samsun 2. El Otomotivciler Sitesi Başkanı İbrahim Kınık, “Son 5- 6 aydır araba konusunda sıkıntılar var. Bu yükselişin bir de inişi olacağını biz biliyorduk. Son 5 aydır telefonlarımız çalmıyor. Bunun da sebepleri açık ve net ortada. Ülkedeki sıkıntı bütün sektöre yansıdı. Faizlerin yüzde 45’lere çıktığı bu dönemde bazı vatandaşlar araba almak yerine parasını faize yatırıyor. Araba artık bir yatırım değil çünkü para kazandırmıyor. Eskiden araba alıyordunuz, üstüne 1 ay sonra 15 bin TL, 30 bin TL koyuyordu. Bu durum bitti. Artık bayilerde sıfır araç da mevcut. İkinci elde şu anda 400 ile 700 bin TL arasında arabalar satılıyor. Lüks arabalarda sıkıntı var” dedi.

"VADELİ SİSTEM İLE MÜŞTERİLERİMİZE YARDIMCI OLUYORUZ"

Galerici Rıfat Bilgili, “Piyasada nakit akışı zayıf fakat bizler işin olmadığı yerde iş oluşturuyoruz. Kendimiz vadeli sistem ile müşterilerimize yardımcı oluyoruz. Genel anlamda para sıkıntısı bizim ilimizde, ilçelerimizde var. Kredi faizlerinin yüksek olmasında dolayı vatandaş kendi parasını bankaya koyuyor. İşler şu anda ne iyi ne kötü durumda. Şu anda bayilerde araç fazlalığı var. Stok fazlası mevcut. Stok fazlalığından dolayı bayiler kampanya yapma aşamasındadır. Takasla araba alma konusunda daha iyi yardımcı oluyorlar. Bu durumdan dolayı sıfır araba daha da revaçtadır. Şu anda 300 bin TL’nin altında araba yok. 300 bin TL’den 1 milyon TL’ye kadar olan arabalar piyasada biraz daha hareketli. Eskiden araba, ihtiyaçtan öte bir yatırım aracıydı. 500 bin TL’ye bir araba alıyordu, ona bir süre bindikten sonra 600 bin TL’ye satıyordu. Bu olay ortadan kalktı. Bugün artık araba yatırım aracı değil zarar aracıdır. Kasko, sigorta, bakımı, vergisi derken en az 50 bin TL’yi buluyor. Adam bu durumda parasını bankada değerlendiriyor” diye konuştu.

"300 BİNDEN 700 BİNE KADAR OLAN ARAÇLARIN SATIŞLARINDA SIKINTI YOK"

Galerici Hüseyin Kandemir ise “İkinci el piyasası yaklaşık 3 aydır duraklama halinde. Fiyatlarda düşüş oldu. İnsanlar kredi çekemediği için milyonluk arabalarda gerçek anlamda bir duraklama var. 300 binden 700 bine kadar olan araçların satışlarında hiçbir sıkıntı yok. Yılbaşında ise bayiler tarafından zam olacağı söyleniyor” şeklinde konuştu.

Başkan Türkel, vatandaşlarla bayramlaştı Başkan Türkel, vatandaşlarla bayramlaştı

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.