Samsun'un en bilindik efsanelerinden 'Geyikkoşan Baba' efsanesi 600 yıllık geçmişe dayanan hikayesiyle ilgileri üzerine topluyor. 'Geyikkoşan Baba' kimdir, hikayesi nedir? İşte yazımızda...

Samsun'un birçok efsanesi bulunmaktadır. Geyikkoşan Baba efsanesi ise bu efsananelerden en bilinenidir. Günümüzde Samsun'da Geyikkoşan Baba'nın türbesi bulunmaktadır. Alaçam İlçesinde yer alan Geyikkoşan Baba Türbesi'ne ulaşım araçlarıyla gitmek mümkündür.

Türbenin yapılış tarihine dair ise hiçbir belge bulunmamakla birlikte, ne zaman inşa edildiği kimse tarafından bilinmemektedir. Türbenin çevrei ağaçlarla çevrili olup bölge sakinleri tarafından oradaki ağaçlara büyük önem verilir ve kesilmesine izin verilmez.

Geyik motifi Türk destanlarında sıkça karşımıza çıktığı gibi İslam anlatılarında da yer edinmektedir. Ülkemizin çeşitli bölgelerine ait efsanelerde de geyik motifi karşımıza çıkmaktadır.

Bu efsanelerde Ermiş kişilerin geyiklerle ağaç taşıdığı veya çift sürdüğü söylenir. Alaçam Kaluk Demirci köyünde bulunan tarihi ahşap cami yapılırken geyiklerin camiye odun taşıdığı söylenmektedir.

SAMSUN: GEYİKKOŞAN BABA EFSANESİ

Samsun'un Alaçam İlçesinde anlatılan efsaneye göre Geyikkoşan bölgesi sık ve iri ağaçlarla örtülü bir ormandır. Bu ormanda yaşamını sürdüren bir dedenin bir de küçük tarlası bulunmaktadır. Dede, çevredeki insanlardan gizlice eğittiği iki geyiğiyle tarlasını gizliden gizliye sürmektedir. Bir gün tarlada çift sürerken, altın boyunduruk ve altın sabanıyla birkaç kişi dedeyi görür. Yabancılardan korkarak kontrolden çıkan geyikler altın boyunduruk ve altın sabanla birlikte dağa kaçarlar. Bu dağ günümüzde Kışlakonak Köyünde (Gelemet) bulunan 'Meydancık' dağıdır. İnsanlar tarafından, altından yapılmış boyunduruk ve sabanın 600 yıldır bu dağda bir yerlerde olduğuna inanılır. Efsaneye göre geyikleriyle çift sürerken Geyikkoşan Babayı görenlerin kör olduğu söylenir.

Günümüzde Geyikkoşan Baba türbesinin yer aldığı bölgede tarih 6 Mayıs'ı gösterdiğinde Hıdırellez şenlikleri yapılır. Şenlik için keşkekler pişirilir, herkese ikram edilir. Şenlikte geleneksel yağlı güreş turnuvaları düzenlenir. Ertesi gün 7 Mayıs tarihinde ise Alaçam'ın Kızlan yolu üzerinde konumlanan Hüseyin Dede türbesinin olduğu bölgede Hıdırellez şenlikleri düzenlenir. Çevre köyler tarafından bu şenliklere son derece önem verilir, şenliğin olduğu gün köylerde iş tutulmaz.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.