Samsun Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesinde görevli komiser Oğuz Buğra Kılıç, siber zorbalık ve dolandırıcılık ile ilgili vatandaşların dikkat etmesi gereken konular hakkında bilgi verdi. Kılıç, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının güvenli internet kullanımı için başlattığı SİBERAY projesinin internet dünyasının kamu spotu projesi olduğunu söyledi.

"GÜÇLÜ ŞİFRELER OLUŞTURULMALI"

Siber dolandırıcılıkla mücadele kapsamında vatandaşlara önerilerde bulunan Kılıç, "Bankacılık sistemini kullanırken güçlü şifreler oluşturabilirler. Örneğin, ad soyadı, doğum günü, doğum tarihi ve plaka kullanmamaya özen gösterilir. Şifrelerimizde büyük harf, küçük harf, en az bir özel karakter kullanmamızda, bunları kağıda veya telefona kaydetmememizde fayda var." dedi.

"ÜCRETSİZ WİFİ AĞLARI GÜVENLİ DEĞİL"

Ücretsiz wifi ağlarının da güvenli olmadığını dikkati çeken Kılıç, şöyle devam etti:

"Halka açık wifi ağlarını zorunlu olmadıkça kullanmamamız, uygulama indirirken dikkatli ve seçici olmamız, telefon ve bilgisayarlarımızı şifrelememiz lazım. Bankacılık uygulamalarını link kullanarak indirmememiz gerekir. Çünkü bu, sahte bir link olabilir. İhtiyaç olmadığı durumlarda cihazları bluetootha bağlamamalıyız. Genel ağlara bağlandığımız da şu gibi problemler çıkabilir. Örneğin bir suça karıştığımız zaman binada wifi ortak kullanılıyorsa, 10 daireli bir binada 7. kat aslında suçu işlediyse wifi ağını kullanan 10 daire de şüpheli konumunda oluyor."

420109

"DOLANDIRICILIK YÖNTEMLERİ HER GEÇEN GÜN DEĞİŞİYOR"

Dolandırıcılık yöntemlerinin her geçen gün değiştiğine işaret eden Kılıç, şunları kaydetti:

"Örneğin doktorlarla ilgili bir gündem olduğu zaman, 'Hakkınızda bir şikayet var. Ameliyatınızda yanlış bir işlem yapmışsınız' şeklinde linke tıklama usulüyle dolandırıcılık yöntemi vardır. Aynı şekilde öğretmenlerimizden de örnek verebiliriz. 'Hakkınızda veli böyle bir şikayet oluşturmuş, öğrencimize vurmuşsunuz' şeklinde. TOKİ başvurularıyla ilgili, 'Başvuruları buradan yapabilirsiniz, sizi öne alabiliriz' şeklinde çeşitli dolandırıcılık yöntemleri türedi. 'Utanmıyor musun evli barklı insanlara yazmaya, hakkında böyle bir şikayet var' şeklinde toplumun her kesiminden insanlarda merak ve kuşku uyandıran mesajlar atarak dolandırıcılık yöntemlerini link kullanmak suretiyle yapıyorlar. Bu gibi sorunlarla her insan karşılaşabilir. Böyle bir yöntemle karşılaştığımız zaman bilmediğiniz linklere tıklamamamız lazım. Bilmediğimiz e-postalara cevap vermememiz lazım. Direkt engelleyip silebiliriz. Dolandırıcılık yöntemiyle karşılaşanlar da en kısa sürede polise ve savcılıklara başvurabilir."

"OYUN BAĞIMLILIĞINA DİKKAT"

Kılıç, çocukların hayatının merkezinde oynadığı oyunlar ve ders başarısında düşüş bulunması, oyun oynamadığında sinirlenmesi ya da içine kapanması, oyuna ayırdığı zamanı azaltamaması, aile ve arkadaşlarıyla daha az vakit geçirmesi hallerinde oyun bağımlısı olduğunun altını çizerek, teknoloji bağımlılığının gelişim ve dikkat bozukluğu ile hiperaktivite, hareketsizlik ve obezite, dil ve konuşma bozuklukları, kaygı bozuklukları, öfke, yalnızlık, depresyon gibi durumlara yol açabildiğini anlattı.

"SİBER ZORBALIĞA KARŞI DESTEK ŞART"

Bunlar için okullarda SİBERAY projesi kapsamında eğitim verdiklerini aktaran Kılıç, "Çocuklara siber zorbalık olabilir, oyun bağımlılığı olabilir. Bu tür durumlarda ailelerine, rehber öğretmenlerine danışabilirler. Bu konuda ailelerinden destek almalılar." diye konuştu.

siber-ic

"SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞI BAZI SORUNLARA İŞARET EDEBİLİR"

Bilgi almak veya öğrenmek için tek kaynağın sosyal medya olmaması gerektiğini dile getiren Kılıç, "Hayatımıza anlam katacak başka uğraşlar edinmemiz lazım. Sosyal medya bağımlılığı aslında hayatımızda belirli boşluklar ve sorunlar olduğuna ipucu olabilir. Bunları bulup çözmeyi denememiz lazım. Gerekirse destek almamız gerekiyor. En önemlisi gerçek ilişkiler ve bağlar kurmamız lazım." dedi.

Kılıç, SİBERAY projesi kapsamında okulların yanı sıra kurumlarda eğitim verdiklerini, halka açık alanlarda bilgilendirici broşür dağıttıklarını sözlerine ekledi.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.