Gülsan Sanayi Sitesi Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı İbrahim Ülker, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin, bölgeye yapılması planlanan dini tesis rekreasyon alanı ile birlikte düzenlenmesine ilişkin nazım ve uygulama imar planı değişikliği meclis kararının hukuki bir hile olduğunu öne sürerek eleştirilerde bulundu.  

"YEŞİL ALANLAR SATILDI"

Ülker, Toybelen'e yeni yapılan sanayi sitesinin bitmesinin ardından Gülsan Sanayi Sitesi alanında yapılmaya başlanacak yeni projede hileler yapıldığını belirterek, "Samsun Büyükşehir Belediyesi bir yandan, kendilerine ait yeşil alanları ticaret alanına çevirip satarken, diğer taraftan esnafa ait tapulu mekanları yok fiyatına kamulaştırma yoluna gitmekte. Canik'te yeşil alana ihtiyaç varsa neden kamuya ait cezaevi alanı, hurdacılar sitesi ile çevresini yeşil alan yapmayıp imara açtınız? Neden 1. sanayiye ait yeşil alanları ticaret alanına çevirip sattınız? Gülsan'ın şehrin geleceği için değişim yaşaması aşikardır ama bunun için esnafın alın teriyle edindiği mülklerine adeta çökmek adil midir?" dedi.

"HUKUKİ HİLE İDDİASI"

Samsun Büyükşehir Belediyesince 2005 yılından itibaren Gülsan sanayi sitesi değişim proje çalışmaları ve meclis kararları olduğunu hatırlatan Ülker şunları söyledi: "Ancak; pandemi dönemindeki de dahil olmak üzere imar yapılacak alan malikleri ve orada yaşamını sürdürebilmek-ekmek parası kazanmak için gayret gösteren insanlarla hiçbir istişare, görüşme yapılmamış. Tüm kararlar yaptım oldu zihniyetiyle; mekan sahiplerinin gıyabında adeta kefen biçilmiştir. Tapu malikleriyle görüşmek, istişare, araştırmak şöyle dursun; insanlar koronavirüsten korunma çaresizliğinde çırpınırken, Samsun Büyükşehir Meclisinde 15 Haziran 2021 tarih ve 2/245 sayılı plan onaylanmış ve kabul edilmiş. Alınan bu plan kararı, daha önce alınan, itirazlar ve davalar sonucu iptal edilenin aynısıdır. Sadece ismi değiştirilmiştir. Bunu hukuki hile yapılmış olarak değerlendiriyoruz."

"İTİRAZ HAKLARI VAR"

"2022 yılı sonlarında ve Samsun Büyükşehir Belediyesinin anılan son karara dayanarak davet yazısı sonucu araştırmalarımızdan haberimiz olmuştur" diyen Ülker, "Tapu maliklerine tebliğ edilmediğinden, geç haberdar olduk. Bir önceki karardaki gibi mevzuata göre itiraz sürecini bu kez kullanamadık. Ancak hakkımız olan devamındaki hukuki süreci sonuna kadar kullanacağız. Zira bu plan değişikliği; bir önce mahkemelerce  iptal edilen  planın aynısıdır. Hak mağduru durumundayız. Konu hakkında, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'le dernek yönetimi olarak yaptığımız görüşmede; tapu malikleri adına hiçbir müspet  yaklaşımı olmadığı gözlenmiştir. Belediyenin gönderdiği mektuba Gülsan Sanayi tapu maliklerinin kesinlikle itiraz etmeleri hak ve menfaatlerinedir. Hukuki süreç başlamıştır. Adaletin tekrar tecelli edeceğine inancımız tamdır. Bir önceki karar da elimizde mevcuttur" ifadelerini kullandı.  

"ÖRNEK PROJE HAZIRLAMIŞTIK"

Gülsan Sanayi Sitesi alanının ticaret alanına dönüştürülmesini istediklerini kaydeden Ülker sözlerini şöyle tamamladı:
"Yeşil alan-otopark ve görüntü estetiği gibi sorunlar bahane edilerek; tapu haklarımız adeta hiç edilmektedir. Gülsan Sanayi Sitesi'nin gelişen Samsun şartlarına göre değişime uğramasına daha güzelleşmesine estetik kazandırılmasına karşı değiliz. Ancak; şehrin en az 50 yıl geleceğine hizmet edeceğine inandığımız modern bir ticaret merkezi olmasını talep etmekteyiz.  Karedeniz illerimizin hiçbirinde dört tarafı yoluyla ulaşılabilirliği  olan  250 bin metrekare  büyüklüğünde, ticaret merkezine uygun emsal yer yoktur. Böyle bir ticaret merkezi; projesi; Samsunumuza çevre ülkelerden gelecek turistler için ve şehrimizde yaşayan halk için ekonomik-ticaretinin gelişmesine katkıda bulunacağına inanıyoruz. Tam da bunun için biz esnaf olarak kendi imkanlarımızla; örnek bir proje hazırladık ve Büyükşehir belediye başkanımıza sunulduk. Projemiz; Mustafa Demir tarafından, değerlendirmeye dahi alınmamış, adeta elinin tersiyle itmiş ve kabul etmemiştir."

Haber Kaynak: Merve İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.