Samsun'un tarihe ışık tutan bölgelerinden 'Amisos Tepesi' yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. İnternet kullanıcıları 'Samsun Amisos Tepesi' 'Samsun Amisos Tepesi tarihçesi' 'Samsun Amisos Tepesine Nasıl Gidilir' şeklinde aramalar gerçekleştiriyor. İşte 'Amisos Tepesi' ve Tarihi...

Amisos Tepesi 5.jpg

SAMSUN AMİSOS TEPESİ

Samsun'da bulunan 'Amisos Tepesi' mutlaka gezilip görülmesi gereken bir yerdir. 'Amisos Tepesi'nde kahvaltı yapabilir ve teleferik ile Samsun'un manzarasına kuşbakışı şahit olabilirsiniz. 'Amisos Tepesi'nin en önemli özelliği Karadeniz'de rastlanan bulgular arasında örneğinin tek olmasıdır. Tarihi ve manzarasıyla etkisi altına alan Amisos Tepesi, Batı Park bölgesinde yer almaktadır.

Amisos Tepesi 2.jpg

SAMSUN AMİSOS TEPESİ NEREDEDİR?

Samsun'un Atakum İlçesi merkez bölgesine 6 km uzaklıkta olan Amisos Tepesi'ne, Samsun - Sinop karayolu üzerinden şehir içi ulaşım araçlarıyla veya özel araçla gitmek mümkündür.

Amisos Tepesi 7.jpg

SAMSUN AMİSOS TEPESİ TELEFERİKLER SAAT KAÇTA AÇILIR?

Haftanın her günü açık olan Samsun Batıpark - Amisos Tepesi Teleferik ulaşımı 10:30-20:30 saatleri arasında hizmete açılmaktadır.

Amisos Tepesi haftanın her günü 09:00-22:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Amisos Tepesi giriş ücreti bulunmamaktadır. Teleferik ile ulaşım yapmak isteyenler için 2 binişlik bilet ücreti 3,50 TL’dir. Samsun'un ulaşım kartı SAMKART ile girişlerde Tam Samkart 1,30 TL; Samkart Eğitim 1,00 TL; Samkart Pozitif ise 1,00 TL olarak ücretlendirilmektedir.

Amisos Tepesi 1.jpg

SAMSUN AMİSOS TEPESİ TARİHİ

Önceki adıyla Baruthane Tepesi olarak bilinen Amisos Tepesi 1995 yılında keşfedilmiştir. 2004 - 2005 tarihleri arasında ise Tümülüslere rastlanmıştır. Bu Tümülüslerin Helenistik döneme ait oldukları bilinmektedir.

Kuzey ve Güney Tümülüslerindeki mezarların Pontus Krallığı’ndan üst düzey yöneticiler ve ailelerine ait olduğu bilinmektedir. Güney Tümülüs bölgesinde bulunan mezarın en önemli özelliği Karadeniz bölgesinde rastlanan tek boyalı ve sıvalı kalıntı olmasıdır.

Amisos Tepesi 6.jpg

SAMSUN AMİSOS HAZİNELERİ

Yapılan bulgularda altından yapılmış ziynet eşyaları, cam ve mermerden üretilmiş eserler, toprak ve metal bulgularına rastlanmıştır. Bulgular Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde ziyaretçilere sergilenmektedir. Amisos döneminde nasıl bir yaşam zenginliği olduğunu gözler önüne seren altın ziynet eşyaları, çanak-çömlek, cam ve mermerden yapılmış arkeolojik buluntuların incelenmesinden, erkeğe ait olan mezarın Pontus Krallığı’nın en üst düzeydeki yöneticiye, diğer mezarların ise bu yöneticinin eşi ve kızına ait olduğu düşünülmektedir. Yapılan incelemeler altın eşyaların M.Ö I. yüzyıla; toprak, metal, cam ve mermer bulguların ise M.Ö IV. yüzyıla ait olduğu tahmin edilmektedir. 2008 yılında turizme açılan 'Amisos Tepesi' dönemin dini, kültürel ve sosyal özelliklerini gözler önüne sermektedir. Zümrüt yeşili doğası, masmavi deniz manzarası ile görsel şölen sunan bu yere mutlaka gitmelisiniz.

 SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.



Amisos Tepesi 8.jpg