Samsun'un 17 ilçesinden birisi olan Çarşamba ilçesinde endemik ağaç türleri nedeniyle  ilk "tabiat koruma alanı" ilan edilen Hacıosman Ormanı Tabiatı Koruma Alanı'na 33 yıldır sadece bilimsel çalışma yapmak için girilebiliyor.

SADECE O SEBEP İÇİN ORMANA GİRİLEBİLİYOR

Ormanda yok olma tehlikesi bulunan ağaç türleri bulunmakta,bu sebeple tabiat ormanı dünya literatürüne girmiş durumda. Ormanda sadece bilimsel araştırmalara izin veriliyor. Onun dışında ormana girmek yasak. Alanla ile ilgili olarak yapılan çalışmalarda öncelik korumaya verilmiştir. Bu nedenle alan tel çitle çevrilmiştir. Ayrıca saha girişinde bir bekçi evi bulunmaktadır. Sahada yönlendirme levhaları vardır. 

ORMANIN BİTKİ TÜRLERİ ÖNE ÇIKIYOR

Avrupa çapında çok sınırlı bir yayılışa sahip ve hızla ortadan kalkma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan eşsiz bir alüvyol orman ekosistemidir. Dişbudak, meşe, dişbudak yapraklı kanatlı ceviz, kayacık, kayacıklar, doğu gürgeni, akçaağaç gibi önemli bitki türlerini barındırmakta. Beslenme imkanlarının çok elverişli olması nedeniyle pek çok hayvan türünün barınmasına da imkan sağlamakta. Köstebek, kaplumbağa ve gri balıkçıl gibi türler bulunmakta. Bu özelliklerin korunması amacıyla sahanın 86 hektarlık bölümü 1987 yılında 'tabiat koruma alanı' olarak ayrılmıştır.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.