Canik Belediyespor Kulübü milli sporcusu Ali Topaloğlu dünya rekoru kırdı Canik Belediyespor Kulübü milli sporcusu Ali Topaloğlu dünya rekoru kırdı

Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnme Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Çetin Kürşad Akpınar, değiştirilebilen risk faktörlerinin ortadan kaldırılarak inmenin önlenebileceğini, bu durumla karşılaşan ve erken müdahale edilen bir hastanın da tedavi edilebileceğini söyledi.

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Prof. Dr. Akpınar, Kanal S ekranlarında Gürkan Sarıkaya'nın sunduğu Günaydın Samsun programının konuğu oldu. Hayati bilgiler veren, vatandaşlara uyarılarda ve tavsiyelerde bulunan Akpınar, "40 saniyede 1 kişi hayatının bir döneminde inme geçirmekte, 4 dakikada bir kişi de hayatını kaybetmekte. Bu çok ciddi bir halk sağlığı sorunu. İnme, beyindeki kan akımının durması olayıdır. Bu ya damar tıkanmasıyla ya da damarın yırtılmasıyla olabilir. 5'te birinde damar yırtılır beyin kanaması olur, 5'te 4'ün de damar tıkanması olur. Bu ani gelişen bir olay olduğu için bulgular da ani ortaya çıkar. Hastada bir anda ağızda kayma, sağ kol sağ bacakta, sol kol sol bacakta güçsüzlük uyuşma olabilir, görme kaybı olabilir. Bunların hepsi de olabiliyor tek tek de olabiliyor" dedi.

"YAŞAM TARZIMIZI DEĞİŞTİRMELİYİZ"

İnmenin önlenebilir bir hastalık olduğunun altını çizen Prof. Dr. Akpınar, "Değiştirilebilen ve değiştirilemeyen risk faktörleri var. Kalıtsal faktörü değiştiremiyiz ama tansiyon, şeker yüksekliği varsa bunu düzeltebiliriz. Sigara ve alkol alışkanlığı varsa bunları bırakmamız gerekiyor. Hareketli bir yaşam tarzımız olması gerekiyor. Kilomuz beden kitle endeksine göre uygun olmalı. Kalp hastalığı varsa bunlara dikkat etmemiz gerekiyor. Değiştirilebilir risk faktörlerini önlediğimiz zaman inmeyi 10 hastanın 8'inde önleyebiliyoruz. İnmede erken müdahale çok önemli. Hastanın ilk zamanlarda bulguları hafif olabilir ama ilerleyen saatlerde bu giderek artabilir. Bu hastalar erkenden hastaneye geldiği zaman tedavide olumlu sonuçlar alıyoruz. İnme belirtisi olanların mutlaka güvenli bir şekilde hastaneye ulaşması için 112 aranmalı" diye konuştu. 

DÜNYA STANDARTLARINDA HİZMET 

Türkiye'deki inme merkezlerinde dünya standartlarında hizmet verildiğini kaydeden Akpınar, "Dünyayla eş zamanlı olarak 2014 yılından bu yana tedavileri uygulamaya başladık. 2017 yılında Samsun'da inme merkezimizi açtık. Bakanlığımızın da bu konuda çok ciddi gayretleri ve destekleri oldu. İl sağlık müdürümüz, başhekimlerimiz bize çok destek verdi. Merkezimizi kısa zamanda çok iyi yerlere getirdik. Merkezimiz 2023 yılında Avrupa İnme Organizasyonu tarafından sertifiye oldu. Hastalarımız 7/24 bize ulaşabiliyorlar ve biz de hastalara hemen müdahale ediyoruz" ifadelerini kullandı.

ELVAN İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN