Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, son günlerdeki altına olan yüksek talebin ardından başlayan arz sorununu çözmek için Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın harekete geçerek Ziraat Bankası ve Vakıf Katılım Bankası'na işlenmemiş altın ithalatı kotası tahsis edildiğini belirterek, önümüzdeki günlerde sorunun çözülmesini beklediklerini ifade etti.

TALEBİ KARŞILAYAMIYORUZ

Özman, vatandaşın altını güvenilir liman olarak gördüğünü belirterek, "Altın sadece Türkiye için değil tüm dünyada güvenli liman. Seçimden önce çok yoğun bir gram altın talebiyle karşılaştık. Türkiye altın madenciliği konusunda çok zengin bir rezerve sahip ülke değil. Dolayısıyla altın yurtdışından ithal olarak geliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce cari açığın azaltılması, yeni uygulanacak olan politikaların elinin rahatlaması, yurtdışına döviz kaybının önlenmesi için altın ithalatı durdurulmuştu. Sadece ihracatçı firmaları dahilde işleme izniyle verilmişti. Miktar sınırlaması getirilince perakende satıcı olarak bizler Samsun'da da altın talebini karşılamayacak duruma geldik. Toptancılar altına ulaşamıyor, üretici olan rafineriler işleyecek altını bulamıyor" dedi.

Samsun'da iki firari hükümlü silahla yakalandı Samsun'da iki firari hükümlü silahla yakalandı

FİYATLAR ARASINDA MAKAS ÇOK AÇIK 

Vatandaşın da bu durumdan yakındığını belirten ve talep çok olunca da fırsatçıların ortaya çıktığını kaydeden Özman sözlerini şöyle sürdürdü: "Talep çok olunca da fırsatçılar ellerindeki altını piyasaya sürdü ama burada da uluslarası fiyatla Türkiye fiyatı arasında bir büyük bir makas oluştu. Adeta karaborsaya düştü. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Vakıf Katılım ve Ziraat Bankası'na yeni kota açması, onların da ithal edip piyasaya altın verecek olması makası biraz daha düşürecektir diye umuyorum. Önümüzdeki günlerde biz de, vatandaş da atılacak adımlarla bu sorunun çözülmesini bekliyoruz."

NEJLA KAYA 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.