2016 yılı içerisinde hayata geçirmeyi planlıyor.
Konuyla alakalı İHA’ya açıklamalarda bulunan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, nihai hedeflerinin engelliler konusunda bir mükemmeliyet merkezi kurmak olduğunu söyledi. Gündoğan, “Bununla ilgili bir proje hazırlığımız var. Bundan 3 yıl önce Kalkınma Bakanlığı’na sunmuştuk fakat bir takım eksiklerimiz vardı. Sanırım bu yüzden de projemiz o zaman kabul edilmemişti. Bu önümüzde çok önemli bir hedef olarak duruyor. Tüm engel gruplarına yönelik “Engelliler Mükemmeliyet Merkezi” kuracağız inşallah. Bu merkezde amacımız; tüm engel gruplarına yönelik eğitim faaliyeti yürütmek, bunları yaparken de aynı zamanda araştırma yapmak ve sonuçlarını da bir şekilde yine topluma döndürmek olacak” dedi.
“ENGELLİ AİLELERİNİ HİÇ KİMSE YALNIZ BIRAKMAMALIDIR”
Rektör Gündoğan, engelli gruplarını üniversite olarak çok önemsediklerini belirterek, “2015 yılında bu konuyla ilgili yeniden Kalkınma Bakanlığımıza başvuracağız. Fakat bunu yaparken de aynı zamanda çevremize, ülkemize hizmet sunmaya devam edeceğiz. Bir de biz şunu çok önemsiyoruz; engelli ailelerini hiç kimse yalnız bırakmamalıdır. Son yıllarda devletimiz, özellikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız engelliler konusunda çok yoğun bir çaba sarf ediyor. Biz Anadolu Üniversitesi olarak buna destek vermek niyetindeyiz. Engelli ailelerinin yanındayız, onlar gerçekten çok mağdur ve toplumda ellerinden tutulacak ailelerdir. Biz de üniversite olarak bu çocuklarımızı sahipleniyoruz ve sahiplenmeye de devam edeceğiz. Üniversite olarak topluma olan borcumuzu da bu şekilde ödemeliyiz. Çünkü burada bir üniversite varsa bunu devletimizin ve milletimizin imkanlarına borçluyuz. Ürettiğimiz değerin de mutlaka milletimize dönmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.
“BU ALANDA HENÜZ TÜRKİYE’DE BİR MERKEZ YOK”
“Bu alanda henüz Türkiye’de bir merkez yok” diyen Prof. Dr. Gündoğan, şöyle devam etti:
“Tabi engellilere yönelik bir takım eğitim merkezleri var ama bu bahsettiğim merkez, sadece engelli çocukların eğitildiği bir merkez olmayacak. Aynı zamanda burada araştırmalar da yapılacak. Araştırma-geliştirme faaliyetleri de sürdürülecek. Dolayısıyla bu merkezde, “Daha nitelikli engelli eğitimi nasıl yapılabilir”in Ar-Ge’sini yapacağız. Ben buna Kalkınma Bakanlığımızın da olumlu bakacağına inanıyorum. Arkadaşlarımız da proje üzerinde çalışıyorlar. Dediğim gibi aslında bu proje geçtiğimiz yıllarda hazırlanmıştı fakat sanıyorum biz projemizi gerektiği şekilde anlatamadık. Şuanda ilavelerle bu projeyi daha iyi anlatacağız.”
“BU MERKEZE TÜRKİYE’NİN İHTİYACI VAR”
Bu merkeze Türkiye’nin ihtiyacı olduğunu ve Eskişehir’in, Anadolu Üniversitesi’nin de bu merkez için çok önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Gündoğan, “Çünkü özel eğitim alanında Türkiye’deki toplam öğretim üyesi sayısının neredeyse yarısı Anadolu Üniversitesi bünyesindedir. Özellikle ÖYP programıyla da üniversitemize gelen birçok araştırma görevlimiz var. Dolayısıyla biz Anadolu Üniversitesi’nin engelliler eğitimi konusunda da uzman bir üniversite olarak daha da öne çıkmasını arzuluyoruz. Bu yönüyle de gerek bakanlığımızla gerekse diğer sivil toplum örgütleriyle işbirliği yaparak bu merkezi kuracağız inşallah” ifadelerini kullandı.
“2015-2016 YILLARI İÇERİSİNDE ENGELLİLERE HİTAP EDEN BİR AR-GE MERKEZİMİZ OLMUŞ OLACAK”
Rektör Gündoğan, “Merkezin ne zaman hizmete girmesi planlanıyor?” sorusuna ilişkin ise şunları kaydetti:
“Şunu söyleyebilirim. 2015 yılı içerisinde proje hazırlığımızı yapıp, Kalkınma Bakanlığımıza sunmayı planlıyoruz. Tabi bakanlığımızın nasıl bir takdirde bulunacağını bilemiyoruz ama şunu da ifade etmek isterim: Projeyi Kalkınma Bakanlığı projesi olarak çıkartamazsak da kendi imkanlarımızla bu merkezi kuracağız. Yani biz bu yoldan geri kalmayacağız. Bir şekilde hem fiziksel mekanları bu anlamda düzenleyeceğiz hem de gerekli öğretim elemanı altyapısını kuracağız. 2015-2016 yılları içerisinde bütün bu bahsettiğim işitme engelliler, zihinsel engelliler, dil ve konuşma bozuklukları alanlarındaki tüm engel gruplarına hitap eden bir Ar-Ge merkezimiz olmuş olacak. Zaten şuanda var ama var olanların daha da niteliğini arttırıp, bütünleştireceğiz.”