Prof. Dr. Oytun Erbaş, tv100 ekranlarında yayınlanan “Buket Aydın Soruyor” programına katılan Erbaş, olası bir küresel salgının insanlık tarihini değiştirebileceğini öne sürdü.
“BÜTÜN DÜNYAYI ETKİLEYEBİLİR”
2018 yılından bu yana hantavirüs üzerine çalışmalar yapıldığını belirten Erbaş, püskürtmeli aşıların geliştirildiğini söyledi.
Virüslerin öngörülebilir olduğunu ifade eden Erbaş, “Bütün dünyayı etkisi altına alınca yine tüm dünyayı etkileyebilecek ciddi bir virüs bu” dedi.
Hantavirüsün Kovid-19’dan çok daha ağır sonuçlar doğurabileceğini savunan Erbaş, “Kovidin öldürücülüğüyle hantavirüs kıyaslanamaz bile” ifadelerini kullandı.
“BORSALAR ÇÖKER”
Olası bir salgının ekonomik ve sosyal hayatı ciddi şekilde etkileyebileceğini ileri süren Erbaş, şu değerlendirmede bulundu:
“Bütün borsalar çöker. Herkes evlerden yıllarca çıkamayabilir. Çok şey bitebilir. Bir günde dijital dünyaya geçebiliriz.”
“İNSANDAN İNSANA BULAŞTI” İDDİASI
Erbaş, 19 Mayıs 2026 itibarıyla hantavirüsün insandan insana bulaşmaya başladığını iddia ederek, bunun “çok korkunç” bir gelişme olduğunu söyledi.
Daha önce sınırlı sayıda vaka bulunduğunu belirten Erbaş, “15 yıldan beri 34 vaka 11 ölüm vardı. Şimdi PCR pozitif vakalar var. Bulaşıyor bu virüs” dedi.
“DÜNYA TARİHİNİ DEĞİŞTİREBİLİR”
Açıklamalarının devamında yeni bir salgının toplum düzenini değiştirebileceğini savunan Erbaş, “Dünya tarihini değiştirebilir. Dijital dünyaya geçiş bu. Başka açıklaması yok. Herkes evinde otursun, tüketim azalsın olayı…” ifadelerini kullandı.




