Osmaniye'de, köylülere önemli bir gelir kaynağı olan  defne yaprağının zorlu hasat süreci başladı.  Kadirli ve Sumbas ilçelerine bağlı 6 köyde yaşayan vatandaşlar, dik  yamaç ve kayalıklara tırmanarak defne yaprağı topluyor. At ve eşek sırtında  toplama merkezlerine getirilen defne yaprakları kurutulduktan sonra gerek iç  piyasa gerekse de yurt dışına pazarlanmak üzere İzmir'e gönderiliyor.

Yoğunoluk köyünde hasat çalışmalarını yerinde inceleyen Adana Orman  Bölge Müdürü İsmet Erol,  yaptığı açıklamada, dünyada defne yaprağı ihtiyacının  yüzde 90'ının Türkiye'den karşılandığını söyledi.

Defne yaprağının köylüler açısından önemli gelir kaynağı olduğunu  ifade eden Erol, şöyle devam etti:

"Defne kadirli ve Sumbas ilçelerine bağlı Değirmendere, Koçlu, Tahta,  Yeşilyayla, Yoğunoluk ve Kösepınarı köylerindeki 2 bin 500 köylüye ekmek kapısı  oluyor. Bu tür ürünler genellikle ihraç ediliyor. Türkiye'de bu yıl 300 bin ton  üretim yapılması hedefleniyor. Bu yıl 3 bin ton üretimi bölgemizden karşılanacak.  Yörede önemli bir gelir kaynağı olan defne yaprağından köylülerimize 3 milyon  lira gelir sağlanıyor. Köylülerimiz bir nevi bunu defne değil de define olarak  değerlendiriyor."

MÜKEMMEL BİR GELİR KAYNAĞI OLUYOR

Kadirli Orman İşletme Müdürü Zafer Kızıl da sorumluluk bölgelerinde 4 bin hektar defne sahası bulunduğunu belirtti. Yoğunoluk Köyü Muhtarı Mustafa Özçatal ise defne yaprağı üretimi  sayesinde köyün önemli bir gelir sağladığını anlatarak, "Geçim kaynağı ormancılık  ve hayvancılık olan köylülerimiz, odun dışı ürünlerden evlerine ekmek  götürüyorlar. Köylülerimiz için mükemmel bir gelir kaynağı oluyor. Bize bu imkanı sağlayanlara teşekkür ediyoruz." dedi.

Defne sahasında çalışan köylülerden Mustafa Kabaklı ise başka  gelirleri olmaması nedeniyle ürünün kendileri için iş kapısı olduğunu  vurgulayarak, "Geçim kaynağımız defne yaprağıdır. Hasadımız çok şükür başladı.  Aşımızı, ekmeğimizi defneden çıkarıyoruz."  diye konuştu.