Samsun'un tek uydu televizyonu Kanal S'de her hafta Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Volkan Kınaş'ın sunumuyla ekranlara gelen 'Samsun'dan Dünya'ya Sağlık' programının bu haftaki konuğu Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Opr. Dr. Zeynep Banu Erdoğdu, yaz aylarında yaşanan gebeliklere ilişkin bilgiler verdi. "Normal doğum mu sezaryen mi?", "Yaz aylarındaki gebeliklerde nelere dikkat edilmeli?" sorularını sizler için yanıtladı.

YAZ AYLARINDA GEBELİK 

Yaz,kış gebelik döneminin kadınlar için zorlu bir süreç olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Zeynep Banu Erdoğdu, yaz aylarında yaşanan gebeliklerde özellikle sıvı tüketimin arttırılması gerektiğini aktardı. Gebelerin yaz aylarında dikkat etmeleri gerekenleri şöyle sıraladı. "Gebelere bu dönemde 2 buçuk 3 litre sıvı artışı öneriyoruz. Güneşe ikindi veya sabah saatlerinde serinlikte tavsiye ediyoruz.cilt lekeleri ben oluşumunu engellemek için mutlaka güneş koruyucu ,faktörü yüksek kremler sğrmelerini öneriyoruz. denize girebilirler fakat mayo değiştirilmeli ve havuza girilecekse temiz olduğundan emin olunmalı" dedi

GEBELİK DÖNEMİNDE KONTROLLER NASIL YAPILIR?

Opr. Dr. Zeynep Banu Erdoğdu "Kontrollerde bebeği kesenin içinde, canlı görüp,kalp atışını duyduktan sonra biz buna sağlıklı gebelik diyoruz.Gebeliğin aylık kontrolleri başlatıyoruz "dedi. Kadının gebeliği rahat ve sağlıklı ilerlemesi için tahliller yapıyoruz.11-13 haftalarda 6 gün 2'li tarama testler,16-23 haftalarda 4'lü taramalar yapılır.genetik olarak bilgilenmeyi sağlıyoruzbu bir tarama testidir. Tanı testi değildir diyerek altını çizen Erdoğdu,amino sentezle kesin tanı konulur. Karar ailenindir, Biz gerekli bilgilendirmeyi yaparız" dedi.

GEBELİK SÜRECİNDE BESLENME

Kadın hastalıkları Uzmanı Zeynep Banu Erdoğdu, "Gebelik sürecinde 13-14 hatta 15 kiloya kadar normak kabul ediyoruz.Gebelik bir hastalık değil,normal bir kadın sağlıklı kalabilmek için nasıl besleniyorsa gebelerde öyle beslenmeli" dedi gebelikte beslenme sürecini aktaran Erdoğdu sözlerine şöyle devam etti,400-500 kalori ekstra alabilir. Protein ağırlıklı beslenmeli,mevsim meyvelerini abartmadan yemeli,herşey kararında yenmeli" dedi.

NORMAL DOĞUM MU? SEZARYEN Mİ?

Opr. Dr. Zeynep Banu Erdoğdu,Anne adayının 38. haftaya gelindiğinde gelindiğinde kemik çatı muayenesine göre karar verldiğini esas olarak gerçek doğum başladığında doğum sırasında bile kara değiştirilebildiğin aktardı.Normal doğumda pıhtılaşma, pıhtı atma gibi risklerin mevcut olduğunun altını çizdi.

DOĞUM SONRASI KONTROL GEREKLİ Mİ?

Erdoğdu,sıkıntısız gerçekleşmiş doğumlardaki annelere bilgi veriliyor.Doğum sonrası bazı idrar kaçırma,sık tuvalete gitme gibi sorunların geçici olduğunu belirterek korkulmamaması gerektiğini aktardı.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.