Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Kurupelit Yat limanı'nın yıkılıp yerine yeni bir marina yapımı projesine bir kez daha tepki gösteren Kurupelit Marina Dayanışması Sözcüsü Dr. Nedim Ecevit ile Dr. Murat Erkan, Av. Fatih Yıldıran, Mimarlar Odası Kent İzleme Komitesi Üyesi İshak Memişoğlu ile İnşaat Mühendisi Murat Şenel'den oluşan teknik heyet, "Hep beraber halkın karşısına çıkıp doğruyu yanlışı tartışmayı teklif ediyoruz" diyerek Başkan Mustafa Demir'e seslendi.
SAMSUN İÇİN GEREKENİ YAPIN
Bir otelde düzenlenen basın açıklamasında, alanında uzman isimler tarafından hazırlanan raporlar doğrultusunda, Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden yapılması planlanan marina projesinin Atakum sahilini yok edeceğini savunan Ecevit ve beraberindeki teknik heyet, "Sayın Mustafa Demir'e burdan sesleniyoruz. Lütfen basiretli şekilde Samsun için gerekeni yapmasını, neden bu yapıya karşı geldiğimizi anlamadığını söylüyorsa, hep beraber halkın karşısına çıkıp doğruyu yanlışı tartışmayı teklif ediyorum" dedi.
"İSTEKLERİ DİKKATE ALMALI"
Projeye karşı çıkmalarının nedenlerini anlatan Ecevit şunları söyledi: "Denizle buluştuğumuz nefes aldığımız ve huzur bulduğumuz sahil kenti olmanın keyfini yaşadığımız Atakum ve Körfez bölgesinin ekolojik doğal dengeli yapısını bozacak, denizi kıyıdan uzaklaştıracak olan Kurupelit Marina'nın doldurulma projesinin kente vereceği çevresel ve ekonomik zararı savunanlardanız. Yönetici konumunda olanlar Samsun halkının uyarılarını dikkate almayarak tek taraflı almış olduğu mevcut yapıyı daha ileriye taşıyarak sadece ve sadece rant sahası oluşturmayı amaçlayan Kurupelit Marina'yı doldurma projesinin, dolgu sahalarının kıyılarımızı yaptığı erezyon ve tahribatı gören ve kıyılarımızın keyfiyete, hatalı yapılaşmaya kurban edilmesinden endişe duyanlarız. Amacımız bilimsel kuruluşlar ve ilgili meslek odaları ile görüşülerek konu ile ilgili teknik heyet oluşturmaktır. Halkı ve kenti incelemelerini, Samsun halkının isteklerinin dikkate alınmasını, bilimsel çevrelere kulak verilmesini, yargı kararlarına saygı gösterilmesini özetle Samsun'un geleceğinin yok edilmemesini talep ediyoruz. Sayın Mustafa Demir'e burdan sesleniyoruz. Lütfen basiretli şekilde Samsun için gerekeni yapmasını, neden bu yapıya karşı geldiğimizi anlamadığını söylüyorsa da hepberaber halkın karşısına çıkıp doğruyu yanlışı tartışmayı teklif ediyorum."
"SUÇLAMADA BULUNUYOR"
Dr. Murat Erkan da Ecevit'in çağrısına katılarak, "Bu yapılması planlanan projeye karşı çıkış yeni değil. Samsun'da Atakum'da sahilde yapılan ve daha sonra oluşan tahribatı daha önceki yllarda yaşadık. Sanki Büyükşehir Belediye Başkanı tepkiler yeniymiş ve her şeye karşı çıkılıyormuş veya karşılıklı ikna süreci yaşanıyormuş, bunun üzerine hala diretenler varmış gibi bir yaklaşımla suçlamada bulunuyor. Samsun'un sahilleri, bir belediye başkanının malı değil. Oluşan bir tahribat var ve biz bunu düzeltmeye çalışıyoruz. Bu konu ile ilgili kendi bürotlarıyla beraber gelsin Mustafa Demir tartışalım" dedi.
BİRLİKTE HAREKET EDİLMELİ
Kanun maddelerinden bahseden Av.Fatih Yıldıran, "Sivil toplum kuruluşları ile odalarla birlikte katılımcı olarak birlikte hareket edilmesi gerek. Bizde diyoruz ki yapılacak şeyler sivil toplum kuruluşlarıyla bilgiler paylaşılsın aynı hatalar tekrar edilmesin aksi taktirde Atakum sahilini tamamen yok edilir" ifadelerini kullandı.
KONULAR NETLİK KAZANMALI
Mimarlar Odası Kent İzleme Komitesi Üyesi İshak Memişoğlu da şunları söyledi: "Mustafa Bey'in ağırlık verdiği konu dolgu oluşturma olduğunu söyleyebilirim. Bunu Ulaştırma Bakanlığı'na hazırlattığı etüt programının şartnamesine koyduğu maddelerden anlıyoruz. Orada bile Büyükşehir Belediyesi'nin kafadan önermesi var. Maddelerden birinde doldurma yapılması konusu için 'kısmen veya tamamen' şeklinde bir önerme var. Bu konular netlik kazanmalı. Bizde hep beraber konuşalım istiyoruz. Burdan davet ediyoruz."
"Biz Başkan Mustafa Demir'i engellemek değil doğru projeye yönlendirmek istiyoruz" diyen İnşaat Mühendisi Murat Şenel ise, "Marina projesinde mevcut kıyıdaki mendirek yapısı sökülecek ve biraz daha kuzeye itilecek. Yaklaşık 90 dönümlük araziyi doldurma yapılması planlıyor ama tam olarak ne tür bir çalışma yapılacağına dair bir bilgi yok. Bilimsel olarak deniz dolguları insan eliyle doldurulduğu zaman üzerine bir şey yapılması için 20 ile 30 sene arası beklemeniz gerekir. 90 dönümü doldurup kıyıyı ötelediğiniz de kıyıya ne gibi etkileri olacağına dair elimizde hiçbir veri yok. Samsun Büyükşehir Belediyesi hariç artık kıyı kesimlerine doldurma yapan belediyeler kısıtlandı. Meclis üyelerinin bile yeni haberi oldu projeden. Ben yaptım oldu mantığıyla çalışma yapılmasını desteklemiyoruz" şeklinde konuştu.
Haber Kaynak:Zeynep BARUTCU
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.