Miras konuları, karmaşık bir süreç olarak düşünülebilir. Ancak sanıldığı kadar belirsiz değildir. Kanunlar tarafından belirlenmiş bir sistem bulunur. Türkiye’de miras paylaşımları uzun yıllardır sorun olmakta ve uzun yıllarca da sorun olmaya devam edecektir. Miras hukukunun çizdiği çerçevede herhangi bir sorun bulunmazken uygulama aşamasında ciddi sorunlar ortaya çıkıyor. Bu da mirastan daha fazla pay sahibi olmak isteyenler veya miras bırakanlardan kaynaklanmaktadır. Peki Miras paylaşımı nasıl olmalı, miras payları nasıl dağıtılır? Mirastan daha az pay alan kardeş ne yapmalıdır?

KARDEŞLER ARASI ADALETSİZ PAYLAŞIM

Anadolu’da aile geleneğine göre erkek çocuklar ile kız çocuklar arasında miras konusunda çok büyük bir ayrımcılık yapılmaktadır. Son yıllarda ve nesiller değiştikçe bu ayrımcılığın oranı düşse de halen daha miras paylaşımında adaletsizlikler yaşanabiliyor. Kız çocuklara anne ve babalarından kalan miras ya hiç verilmeyebiliyor ya da çok az bir pay olarak veriliyor. Bazen de erkek kardeşler arasında mirastan daha fazla pay alma durumu oluyor. Tüm bunlar karşısında kişilerin ne yapmaları gerektiği merak ediliyor.

MİRASTAN AZ PAY ALAN KARDEŞ NE YAPMALI

Öncelikle mirastan az pay aldığını düşünen bir kişi kesinlikle miras paylaşımına dair herhangi bir imza atmamalıdır. Ardından ise mahkemeye başvurarak hakkını talep etmelidir. Burada bazı önemli kurallar uygulanmaktadır ve saklı pay bunların en hayati olanıdır. Mirasta saklı paylar devlet güvencesindedir ve bir başkasına devredilemez, devredilmişse dahi geri alınır. Bunun için mahkemeye başvurmak yeterli olacaktır.

Bir babanın tüm mal varlığının yarısı toplu halde çocukları için saklı paydır. Bu saklı pay olan kısım çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılır ve bu yasal hak herhangi birisi tarafından alınamaz. Ancak saklı paya girmeyen kısım için miras bırakan istediği tasarrufa sahiptir. Yani bir çocuğa yüzde 50’lik pay bırakılabilir. Lakin o pay yüzde 50,01 olursa o zaman saklı paya müdahale edilmiş olur ve miras paylaşımı saklı payla sınırlı kalacak şekilde bozulur.

24 yıl sonra bir ilk yaşandı! Bankalara talimat gitti 24 yıl sonra bir ilk yaşandı! Bankalara talimat gitti

MİRAS PAYLAŞIMINDA VERASET İLAMI ÇIKARILMALIDIR

Veraset ilamı, vefat eden kişinin mirasının tamamından hangi mirasçının ne kadar pay alacağının ayrıntılı olarak ortaya döken işlemin adıdır. Üstsoyun vefat etmesi sonrasında malların paylaşımı adına Sulh Hukuk Mahkemeleri ile Noterler tarafından düzenlenen Veraset İlamı’nın alınması gerekmektedir.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.