MİRA HUKUKUNDA YENİ DÜZENLEME

Miras paylaşımında kardeşlere kalan paylarla ilgili düzenleme yapıldı. Artık anne ve babalar, bıraktıkları mirasla alakalı istedikleri gibi mal paylaşımı gerçekleştiremeyecekler.

Anne ve babalar miras paylaşımında hak ihlali gerçekleştirdiyse, paylaşım iptal edilecek. Çocukların ‘saklı pay’ hakları korunacak. Peki, saklı pay nedir, ne anlama geliyor?

Her bir çocuğun anne-baba malları üzerinde saklı payları bulunuyor. Bu paylar devlet güvencesi altında tutularak eşit şekilde gerçekleştiriliyor. Ancak anne ve baba miras bırakırken bazı çocuklara daha fazla pay verebiliyor.

Miras hukuku kapsamında ele alındığında bu durumun şartları oluyor ve belirli durumlarda hukuka aykırılık görüldüğünde miras paylaşımı iptal ediliyor.

Ailelerin verdiği yanlış kararlar kafa karışıklığına neden olabiliyor ve anlaşmazlık yaşanabiliyor. Ancak miras paylaşımında mülkiyet hakkı kapsamında karar verilmesi gerekiyor.

Eğer mülkiyet hakkı kapsamında mal paylaşımı gerçekleştirilmezse anne ve babanın vefatından sonra işler tersine dönüyor. Mahkeme, anne-babanın yaptığı miras paylaşımını geçersiz kılabiliyor.

Yaşanan bu değişiklik ‘mirasta saklı pay’ durumu neticesinde gerçekleşiyor. Aslında anne baba vefatından önce saklı paya dokunursa, bu karar iptal ediliyor.

Devletin güvencesinde olan saklı paya dokunmamak ve eşit miras paylaşımını desteklemek gerekiyor. Ancak anne baba olarak bir çocuğa daha fazla pay verilmesi isteniyorsa mirasın yarısına tekabül eden saklı paya dokunmadan, mirasın diğer yarısından pay vermeleri gerekiyor.

Eğer saklı paya aile tarafından herhangi bir şekilde müdahalede bulunulmuşsa bu karar mahkemenin iptal etmesiyle sonuçlanıyor. Böylece kardeşler arasında yasal olarak yeni bir miras paylaşımı gerçekleştiriliyor.

Anne babanın mal varlığının yüzde 50’si çocukların olarak kabul ediliyor ve bu paya saklı pay deniliyor. Mal varlığının geriye kalan diğer yarısı ise anne babanın inisiyatifinde kalıyor.

Mirasın saklı pay kısmına dokunulmuşsa, ebeveynin vefatı sonrası kardeşlerin mahkemeye başvurma ve iade talep etme hakları doğuyor.

Kimlerin emeklilikleri iptal edilecek? SGK uzmanı açıkladı Kimlerin emeklilikleri iptal edilecek? SGK uzmanı açıkladı

Böylece mirastan daha fazla pay alan kardeşin malı mahkeme aracılığıyla elinden alınabiliyor ve diğer kardeşlere iadesi gerçekleştiriliyor. Aradan geçen yıllara rağmen kişilerin evleri veya arsaları ellerinden gidebilir. Bunun için saklı pay detayını bilip ona göre davranmak gerekiyor.

kamu son haber

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.