Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te, yazar Cengiz Aytmatov'un ölümünün 17. yılına ithafen, "Cengiz Aytmatov, Türk Dünyası'nın Geleceği" forumu gerçekleştirildi. Kırgızistan Milli Bilimler Akademisinin ev sahipliğinde düzenlenen foruma, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Kırgızistan Bilimler Akademisi Cengiz Aytmatov Dil ve Edebiyat Enstitüsü ve Ankara merkezli Cengiz Aytmatov Enstitüsü destek oldu.

Yazarın sevenleri, bilim insanları, devlet adamları, akademi çalışanları ve üniversite öğrencilerinin katıldığı forum, Manasçı Rısbay İsakov'un Manas Destanı'ndan bir kesit okumasıyla başladı. Forumun moderatörlüğünü yapan Kırgızistan Milli Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Kanatbek Abdrahmatov, "Cengiz Aytmatov, Türk Dünyası'nın Geleceği" forumuna ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduğunu aktardı.

RAEV'DEN TEŞEKKÜR

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev ise Türkiye'de kurulan Cengiz Aytmatov Enstitüsü'nün ilk faaliyetini Aytmatov'un memleketi Kırgızistan'da gerçekleştirildiğini belirterek, "Cengiz Aytmatov Enstitüsünün kuruluşuna öncülük eden kardeş Türkiye'nin yakın tarihinde önemli görevler ifa etmiş, Türk milletinin gururu MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye ve onun kıymetli yol arkadaşı TBMM Milletvekili Prof. Dr. İlyas Topsakal'a en içten teşekkürlerimizi ve saygılarımızı sunuyoruz" diye konuştu.

MHP'li İlyas Topsakal'dan Balkan çıkarması: "Devletimizin kurucu iradesini gördük"
MHP'li İlyas Topsakal'dan Balkan çıkarması: "Devletimizin kurucu iradesini gördük"
İçeriği Görüntüle

ÖVGÜYLE BAHSETTİ

Konuşmasına MHP Genel Başkanı Bahçeli'ye teşekkür ederek başlayan Cengiz Aytmatov Enstitüsü Başkanı ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Topsakal da forumun düzenlenmesinde katkısı olan kurum ve kişilere teşekkür ederek, Cengiz Aytmatov'un Türkiye'de nasıl görüldüğünü anlattı. Topsakal, güçlü olmanın Türk kavimlerini iyi tanımaktan geçtiğine işaret ederek, "Bunu öğrenmenin en iyi yolu şüphesiz milletin ruhunu ve irfanını kaleme alan şair, yazar ve düşünürlerimizi tanımamızdan geçer" dedi. Cengiz Aytmatov'un güçlü kaleminden övgüyle söz eden Topsakal, "Son dönem Türk dünyasını köy-köy, kasaba-kasaba ve şehir-şehir tarif eden muhteşem büyüğümüzdür. O milletimizin şanlı geçmişini, büyük devletini bazen bir hayvanda, bazen de deniz ve göllerde, bazen de ıssız bucaksız Türkün bozkırında aramıştır" ifadelerini kullandı.
Topsakal, Aytmatov'un doğum, evlenme ve ölüme yönelik anlattığı Türk boylarının geçmiş hikayelerine dikkati çekip "köpeğin sahibi varsa, kurdun tanrısı var" sözü ile de Ergenekon'u anlattığını dile getirdi.

Yazarın eserlerinde işlenen konuların önemine ve Aytmatov'un yazdığı roman ve şiirlerinde geleceğe adres bıraktığına dikkati çeken Topsakal, "Mankurtluğun ve sadizmin, tıpkı batıdaki gladyatörleri dövüştüren insanlık dışı düşüncenin her dönemde olduğunu söyleyen Aytmatov, buna karşı en büyük dayanma gücünü kendi tarihimizi, kültürümüzü ve soyumuzu iyi bilmekten geçtiğini anlatıyor" dedi.

Forumda, Kırgızistan'daki Cengiz Aytmatov Akademisi Derneği yönetiminin kararı açıklandı. Karara göre, Cengiz Aytmatov Enstitüsü Başkanı ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Topsakal'a "fahri akademik" unvanı verildi. Forumda, Kırgızistan Bilimler Akademisi Cengiz Aytmatov Dil ve Edebiyat Enstitüsü ile Cengiz Aytmatov Enstitüsü arasında bir memorandum imzalandı.

Kaynak: AA